Linkuri accesibilitate

SUA - divergențele între republicani și democrați împiedică aprobarea bugetului


Presedintele Obama a spus doar că se opune închiderii guvernului și că dacă varianta de reduceri drastice ajunge pe biroul său, o va respinge prin veto.


In 1995-1996, dupa ce republicanii au preluat controlul asupra Congresului, pentru a-si demonstra hotarirea de a aduce disciplina fiscala, ei au fortat inchiderea guvernului federal. Acea decizie a fost una dintre ratiunile pentru care presedintele democrat de atunci, Bill Clinton, a fost reales, caracterizind opozitia drept extremista. Se va repeta scenariul acum? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Situatia e urmatoarea. Republicanii au cistigat in toamna Camera Reprezentantilor. Democratii au Casa Alba si Senatul. Bugetul pe anul acesta nu este aprobat – statul American finantindu-se printr-o rezolutie, care mentine cheltuielile la nivelul anului precedent. Rezolutia expira la inceputul lui martie. Atunci, finantarea poate fi extinsa, pentru urmatoarele sapte luni ale anului bugetar.

Republicanii spun ca accepta sa o extinda doar daca democratii sint de acord sa reduca cheltuielile guvernamentale. Democratii nu vor. Motivul pentru care s-ar putea ajunge la inchiderea temporara a institutiilor statului este ca ambele parti au incredere ca pot cistiga. Citeva ratiuni fac situatia dificila. Miscarea Tea Party a patruns in Partidul Republican si l-a ajutat sa cistige Camera, avind pe agenda un singur obiectiv: reducerea deficitului bugetar. Liderii republicani nu vor sa inchida guvernul, amintindu-si ce s-a intimplat data trecuta, dar nici nu-si pot permite sa ignore dorintele celor din Tea Party, fara de care nu au sanse in 2012 in fata lui Obama.

Democratii vor sa mentina cheltuielile la nivelele actuale si pentru ca acestea sint mai mici decit a cerut presedintele Obama, sustin si ei ca promoveaza reduceri de cheltuieli. Presedintele Obama pare sa lase cele doua camere sa negocieze, stiind ca se poate baza pe sprijin in Senat. El a spus doar ca se opune inchiderii guvernului si ca daca varianta de reduceri drastice ajunge pe biroul sau, o va respinge prin veto.

Exista si argumentul ca daca ar inchide guvernul acum, republicanii nu ar avea probleme similare celor din 1995. Acum, tara sufera inca consecintele crizei economice, somajul e mare si populatia e ingrijorata de perspectiva ca Statele Unite sa riste intrarea in faliment, cum s-a intimplat in Europa cu Grecia si Irlanda. In plus, republicanii nu cred ca Barack Obama are talentul politic al lui Bill Clinton, pentru a transforma in capital politic, decizia lor de a inchide guvernul. Democratii vor ca republicanii sa ia decizii extreme sau sa fie perceputi ca fiind in stare sa o faca. Ei spera ca pendulul politic sa se intoarca in favoarea lor in 2012.
XS
SM
MD
LG