Linkuri accesibilitate

23.02 - București: Traian Băsescu - gunoaiele ne sufocă, mizeria ne sufocă, câinii ne sufocă...


Traian Basescu
Traian Basescu

Traian Băsescu: „Am câteva obiective majore: salubrizarea oraşului, intrarea în legalitate a comerţului, bătălia cu aceste chioşcuri, promisiunea de a rezolva problema câinilor fără stăpân...”


23 februarie 2001

Interviul săptămânii.

„Gunoaiele ne sufocă, mizeria ne sufocă, câinii ne sufocă...”

Reporter: Liana Ionescu.
Invitat: primarul general al capitalei, Traian Băsescu (PD)

Train Băsescu este în conflict cu guvernul şi primarii de sector, cu buticarii, firmele de reclame şi organizaţiile de apărare a animalelor. Situaţie în care guvernul social democrat se pregăteşte să adopte o nouă lege prin care să reducă drastic prerogativele primarului general al capitalei.

„Mai sunt şi alte elemente de ostilitate la adresa mea – declară Traian Băsescu – de exemplu faptul că sunt împiedicat să-mi reorganizez instituţia. De şapte luni, indiferent cine a fost prefect, orice act administrativ mi-a fost atacat pentru a fi blocat...; se urmăreşte evident blocarea instituţiei pe care o conduc.

Am şi un consiliu care la fiecare şedinţă emite cel puţin două, trei hotărâri ilegale, ceea ce mă obligă să le atac în contencios administrativ...”

Băsescu se declară însă hotărât să continue pentru a realiza cât mai mult din ce a promis bucureştilor „şi v-aş reaminti că nu am promis foarte multe”. „Am câteva obiective majore: unul este salubrizarea oraşului, al doilea este intrarea în legalitate a comerţului, bătălia cu aceste chioşcuri, tot la capitolul salubrizare intră aspectul reclamelor, mai este promisiunea de a rezolva problema câinilor fără stăpân...”

Potrivit proiectului de reorganizare administrativă a capitalei, Bucureştiul ar urma să fie un municipiu de municipii – o construcţie „fără precedent” apreciază Traian Băsescu, gândită numai să-i reducă lui prerogativele. „Aici, PDSR face o greşeală în opinia mea, greşeala de a încerca să falsifice rezultatul alegerilor locale de anul trecut. Votul nu a fost dat primarilor de sector să administreze Bucureştiul, votul a fost dat primarului general al capitalei...; face parte din jocul de intimidare pe care PDSR-ul îl face cu mine”.

Traian Băsescu admite că Bucureştiul nu s-a schimbat fundamental de când a venit la primăria generală „pentru că un asemenea oraş nu se schimbă peste noapte”. Totuși câteva schimbări au apărut, este mai curat în centru – ofensiva va continua şi spre periferie dar declară Băsescu, este foarte greu să convingi firmele de salubrizare să facă ce vrei tu, nu ce vor ele. Salubrizarea oraşului este acum coordonată direct de primăria generală a capitalei.

Cât priveşte un model care să-l ghideze, Traian Băsescu recunoaşte că nu are unul şi nici nu are nevoie de unul pentru că „la situaţia la care este Bucureştiul, noi nu suntem la zona acţiunii cu fineţe în administraţie...; noi avem problemele noastre, gunoaiele ne sufocă, mizeria ne sufocă, câinii ne sufocă, chioşcurile ne sufocă, lipsa de siguranţă a cetăţeanului ne sufocă, sunt lucruri pe care nu trebuie să le înveţi de la nimeni, trebuie pur şi simplu, să aplici legile în vigoare... Dacă la sfârşitul mandatului meu voi fi redat bucureştenilor mândria de a fi bucureşteni, cred că mi-am atins obiectivul primului mandat...”
XS
SM
MD
LG