Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Pactul din Ilfov


PSD-ul vede în Corneliu Vadim Tudor un personaj frecventabil iar în Partidul România Mare un posibil aliat util.


„Scopul scuză mijloacele”: celebra vorbă a devenit, în politica actuală, o banalitate. Iată că, în entuziasmul stîrnit de constituirea Uniunii Social Liberale, Partidul social democrat s-a gîndit că n-ar fi rău să tragă de pe linie moartă partidul România Mare. Organizaţiile celor două partide din judeţul Ilfov au semnat un protocol prin care se angajează să se sprijine reciproc în alegeri şi să lupte împreună pentru înlăturarea regimului Băsescu. Deşi Victor Ponta, liderul social-democrat, a declarat că nu se va semna un acord la nivel central, s-a anunţat deja că alianţe precum cea din Ilfov vor fi constituite în mai multe judeţe şi în fond, de ce nu, în toate judeţele României. Nu fără temei, mai mulţi comentatori politici au observat că, pentru a fi cît mai eficientă, în coaliţia anti-Băsescu ar trebui atrase şi partidele lui Gigi Becali şi Dan Diaconescu.

Ultima oară cînd s-a vorbit despre România Mare a fost cu ocazia unui penibil circ mediatic. Preşedintele partidului, Corneliu Vadim Tudor, se baricadase în vila în care partidul îşi avea sediul, vilă ce fusese retrocedată proprietarilor. Sosirea unei doamne executor judecătoresc a declanşat scene greu de imaginat şi greu de descris. Corneliu Vadim Tudor a urlat, i-a aruncat doamnei în faţă un pahar cu apă, a făcut-o în fel şi chip într-o demonstraţie de sinistră agresivitate mîrlănească. Insultat a fost şi un agent al forţelor de ordine care, ca şi doamna executor, s-a străduit să rămînă calm. Secvenţe de la acest spectacol halucinant au fost date pe toate posturile de televiziune.

Nu ştim ce urmări a avut comportarea incalificabilă a lui Corneliu Vadim Tudor, care îşi etala ostentativ calitatea de euro-parlamentar. Am înţeles că doamna executor judecătoresc a făcut plîngere în justiţie. Teamă mi-e că va fi un dosar amînat cu anii, ca atîtea altele.

Pactul din Ilfov dovedeşte că PSD-ul vede în Corneliu Vadim Tudor un personaj frecventabil iar în Partidul România Mare un posibil aliat util. Afinităţile de gîndire sînt evidente în ce priveşte persoana lui Traian Băsescu, despre care Vadim Tudor a şi prezis că îl vede eliminat din scenă pînă la sfîrşitul anului. Faci totul pentru o cauză nobilă.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a comparat alianţa dintre social democraţi şi naţional liberali cu alianţa dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică împotriva Germaniei naziste. Dacă mergem mai departe cu această logică, atunci e posibil ca, pentru a scoate din bîrlogul ei fiara de la Cotroceni, să fie nevoie să se utilizeze arma atomică.
XS
SM
MD
LG