Linkuri accesibilitate

Herman van Rompuy apreciază consolidarea finanțelor publice în România


PreședinteleTraian Basescu și Președintele Consiliului European Herman van Rompuy
PreședinteleTraian Basescu și Președintele Consiliului European Herman van Rompuy

Pe de altă parte, Președintele Consiliului European îndeamnă Bucureștiul să aplice o strategie cuprinzătoare de integrare a romilor.

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy a spus ca Romania a reusit in plina criza sa-si stabilizeze economia si sa-si consolideze finantele publice. Inaltul oficial european a apreciat tendinta pozitiva a economiei autohtone pornind de la anticiparile facute de Fondul Monetar International, care se asteapta la o crestere de 1,5 la suta din Produsul Intern Brut pentru anul acesta, iar anul viitor la o crestere de 4,5 la suta.

Presedintele Consiliului European, aflat intr-o vizita de rutina la Bucuresti, a felicitat
Romania pentru ca a reusit sa-si consolideze politicile macroeconomice, pentru ca a adoptat legea responsabilitatii fiscale si cea a salariilor unitare, actiuni care vor duce la mentinerea deficitului public sub trei la suta din Produsul Intern Brut. Astfel de eforturi “nu sunt intotdeauna populare, dar sint necesare pentru prosperitatea viitoare” a tinut sa sublinieze presedintele Consiliului European.

Aplicarea acestor masuri a dus la prabusirea popularității guvernului roman, potrivit ultimelor sondaje date publicitatii, de aceea de altfel presedintele Romaniei incearca in aceasta perioada sa gaseasca o solutie de revigorare a executivului, inclusiv prin inlocuirea actualului premier cu un tehnocrat.

Herman van Rompuy a mai explicat ca este foarte importanta pentru Uniunea Europeana integrarea celei mai mari minoritati din Europa, cea a romilor, iar acest lucru are nevoie de o abordare integrata, care sa includa educatia, sanatatea, locuirea.

Romania incearca sa rezolve situatia romilor, care sint adesea discriminati atunci cind incearca sa-si gaseasca un loc de munca, dar strategia guvernamentala in acest domeniu treneaza. In acelasi timp accesul Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen a fost aminat deocamdata, tocmai pornind de la faptul ca multi romi de cetatenie romana si bulgara au impinzit mai ales orasele franceze si italiene. Oficialii europeni sustin ca problema romilor trebuie rezolvata de statele de provenienta ale romilor in colaborare cu Uniunea Europeana. Presedintele Romaniei crede insa ca romii sint o chestiune
europeana, nu nationala, iar principala responsabilitate ar trebui sa si-o asume
Bruxelles-ul.
XS
SM
MD
LG