Linkuri accesibilitate

Medicii din diasporă și potențiala lor contribuție la dezvoltarea medicinii în Moldova


Victoria Reinhardt

Un obstacol în atragerea medicilor moldoveni din străinătate în proiecte de dezvoltare a sistemului sănătății îl constituie lipsa unei baze de date cu cei care activează peste hotare.


La Chişinău a avut loc astăzi un seminar pe tema avantajelor migraţiei moldovenilor la muncă în străinătate, cu accent pe categoria profesională a medicilor.


O sursă pentru dezvoltarea medicinii autohtone sunt doctorii moldoveni stabiliţi în străinătate. Pentru a putea beneficia de serviciile lor, guvernanţii nu trebuie să-i reîntoarcă acasă, explică Victoria Reinhardt, colaborator ştiinţific la Institutul pentru studii globale şi europene al Universităţii din Leipzig: „Medicii noştri talentaţi care activează peste hotarele ţării pot face foarte multe. Pot implica instituţiile lor, experienţa lor, relaţiile lor cu alte centre de cercetare pentru a sprijini cercetarea în Republica Moldova. Donaţii de echipament, sejururi pentru medicii de la instituţiile gazdă aici în Moldova şi invers. Bineînţeles că dumnealor se implică voluntar, dumnealor doresc să contribuie la dezvoltarea sistemului sănătăţii din Republica Moldova. Este un potenţial enorm pe care noi încă nu l-am explorat până la capăt”.

Peste 600 de medici moldoveni și-au echivalat diploma pentru a putea profesa în străinătate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct


Un motiv din cauza căruia Republica Moldova nu beneficiază de cunoştinţele doctorilor plecaţi peste hotare, este lipsa unei baze de date despre numărul şi locul aflării lor. Din nou Victoria Reinhardt: „Nu există o statistică veridică a medicilor moldoveni plecaţi peste hotare, nu ştim câţi sunt, cîţi profesează meseria. Estimativ, da, dar nu avem date exacte. Nu ştim exact în ce domenii activează, pentru că atunci când li se cere echivalarea diplomei aceştia sunt doar medici generalişti, nu ştim în ce domeniu s-au specializat. Deci acesta este un obstacol mare, dar în direcţia aceasta se lucrează”.

Datele oficiale arată că în ultimii cinci ani peste 600 de medici moldoveni au cerut echivalarea diplomei universitare pentru a putea profesa în afara ţării, cei mai mulţi dintre ei stabilindu-se în Statele Unite şi Canada.

Mihaela Jardan
Primii medici originari din Republica Moldova care au acceptat să-şi ajute colegii, sunt în Germania. Printre ei şi Mihaela Jardan, neurolog la clinica din oraşul Plau am See. Mihaela speră să poată contribui la deschiderea unei unităţi de urgenţă pentru tratarea accidentelor vascular-cerebrale acute, sau aşa-numitul insult.

Mihaela Jardan: „La momentul dat nu avem o astfel de unitate specializată în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că dacă reuşim, ar însemna scăderea mortalităţii care este foarte mare la momentul dat şi a morbidităţii, adică a complicaţiilor asociate accidentului vascular-cerebral. Adică ar creşte şi calitatea vieţii pacientului după un asemenea accident”.

Mihaela Jardan va fi şi invitata emisiunii noastre de mâine dimineaţă, moderată de Diana Răileanu şi Paul Hodorogea.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG