Linkuri accesibilitate

„Genocidul sufletelor"


Lucian Ștefanescu de vorba cu Sorin Ilieșiu despre filmul documentar „Genocidul Sufletelor” care are ca subiect „experimentul Pitești”.


„Crimele nazismului au fost condamnate just şi exemplar. Crimele comunismului (care continuă să existe, spre ruşinea omenirii) trebuie condamnate la fel. Acest lucru este posibil numai prin cunoaşterea întregului adevăr. Incredibil, dar nu se ştie aproape nimic despre cea mai diabolică crimă a comunismului: genocidul sufletelor care a avut ca scop generarea „omului nou”.

Acest genocid, în forma lui extremă, a început în România în 1949, la penitenciarul politic din Piteşti, sub forma unui experiment nici măcar închipuit vreodată: „reeducarea” deţinuţilor prin torturarea continuă, fizică şi sufletească, chiar de către colegii de detenţie. „Reeducaţii” erau obligaţi să se autodenunţe, să se nege pe sine, să-şi denunţe şi să-şi renege familia, prietenii şi iubita, adică să-i „demaşte”, dezicându-se de ei, de tot ce aveau mai sfânt, batjocorind credinţa în Dumnezeu şi Sfintele Taine. (...)

O cumplită experiență de dezumanizare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:26 0:00
Link direct


In final, „reeducaţii” erau obligaţi să devină „reeducatorii” altora, adică torţionari. Cei care refuzau, erau obligaţi să se „reeduce” din nou, până acceptau rolul de „reeducator”. Dacă continuau să refuze, riscau să fie ucişi. (..) „Experimentul Piteşti” este aproape necunoscut chiar şi în România. Alexandr Soljeniţîn, laureat al Premiul Nobel pentru literatură, a considerat experimentul drept „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”. Istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, îl descrie ca „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”.

Pentru ca această invenţie satanică să fie cunoscută, am hotărât să realizez un film documentar de lung-metraj care va beneficia în special de mărturiile ultimilor supravieţuitori şi de reconstituiri făcute sub îndrumarea directă a acestora." (fragment din apelul publicat de Sorin Iliesiu la 21 martie 2008).

Website-ul filmului poate fi accesat în limbile română, engleză, franceză, spaniolă şi italiană, la adresa www.ExperimentulPitesti.org. Accesând acest website, veţi putea vedea, auzi sau citi alte mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor.


AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG