Linkuri accesibilitate

Operațiunea „curățenie în vămi” ajunge la Ploiești


Raportorul PE Carlos Coelho declară la București că România este pregătită să adere la spațiul Schengen.


Expertii Uniunii Europene vor examina inca odata dosarul romanesc pentru aderarea la Spatiul Schengen de libera circulatie la sfirsitul lunii aprile sau la inceputul lui mai, dupa cum a declarat ministrul ungar de interne Sandor Pinter. Ungaria, care detine pina in luna iunie presedintia rotativa a Uniunii Europene, sustine printr-un comunicat dat publicitatii, ca “Romania a finalizat pregatirile tehnice pentru toate zonele de evaluare Schengen”, in vreme ce Bulgaria a ramas restanta cu un capitol. Cele doua state est europene sint, insa, evaluate impreuna si nu pot fi decuplate, pentru ca granita dintre Romania si Bulgaria nu a fost prevazuta pentru securizare, pornind de la ipoteza ca
ambele vor deveni deodata membre ale spatiului de libera ciruclatie Schengen.

Intre timp in Romania a continuat operatiunea “curatenie in vami” demarata de procurorii anticoruptie si Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului de Interne, un fel de serviciu de contrainformatii care infiintat pentru monitorizarea integritatii politistilor. Dupa ample retineri la principalele puncte de trecerea frontierei Romaniei cu Ucraina, Serbia si Republica Moldova, ieri si astazi au fost facute noi arestari la vama Ploiesti, aflata la 60 de kilometri de Bucuresti, punct prin care se deruleaza cele mai mari importuri de fructe si legume din Romania. Cornel Costea, seful vamii Ploiesti a fost prins in flagrant primind suma de 2500 de euro, iar astazi a declarat ca o parte din mita pe care o primea ajungea la seful fiscului din Romania Sorin Blejnar, care insa respins orice acuzatie.

Coruptia masiva din vamile romanesti care a iesit la iveala in ultimele saptamini este vazuta de expertii europeni ca un fenomen care poate fi eradicat odata cu actiunile procurorilor si politistilor, in vreme ce raportorul Romaniei si Bulgariei pe probleme Schengen, Carlos Coelho a spus astazi in timpul unei vizite de evaluare pe care o face in Romania, ca in calitate de cetatean european se simte in siguranta cu nivelul de control instituit de autoritatile romane la frontierele sale. Europarlamentarul portughez a declarat ca “Romania si-a facut bine treaba”, ca toate conditionalitatile tehnice pentru aderarea tarii la Spatiul Schengen au fost indeplinite si ca grupul de experti a fost
unanim de acord ca Romania este pregatita sa adere la spatiul de libera circulatie.

Asadar reprezentantii Parlamentului European sustin pe mai departe ca Romania
este gata sa devina membra Schengen, numai ca votul legislativului de la Bruxelles este consulatativ in aceasta privinta. In paralel, Germania a cerut ieri la intilnirea ministrilor comunitari ai justitiei si de interne aderarea treptata a Romaniei si Bulgariei: intr-o prima faza sa fie ridicate controalele la frontiera pe aeroporturi si abia apoi sa se suspende punctele de frontiera terestre cu celelalte state din spatiul Schengen. Aceasta idee a fost respinsa de cele doua state, care asteapta sa fie primite “de jure”, nu doar de “facto”
in spatiul Schengen. Mai cu seama ca in cazul Romaniei raportorul Parlamentului
European a remarcat astazi ca pe unele portiuni granita are elemente de securitate mai bine puse la punct, decit multe state aflate deja in Schengen.
XS
SM
MD
LG