Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Cum l-am cunoscut pe noul președinte din Kosovo… la Kabul


Președintele Behgjet Pacolli
Președintele Behgjet Pacolli

Pacolli e omul care m-a învățat că în viață trebuie uneori să faci și bine, numai ca să derutezi.


Pe Behgjiet Pacolli, noul presedinte kosovar, l-am cunoscut la Kabul, in urma cu cativa ani intr-un moment care ar fi trebuit sa-mi arate ca diferenta intre politica si fictiune e doar una de stil… si rabdare. Pacolli e omul care m-a invatat ca in viata trebuie uneori sa faci si bine, numai ca sa derutezi.

Era in 2004, iar eu conduceam la Kabul o statie de radio locala, care functiona cu fonduri internationale. Trei functionari ai Natiunilor Unite fusesera in acea toamna rapiti de niste gangsteri locali, afgani, al caror nume era cunoscut de toata lumea. Erau insa gangsteri bine protejati politic, la nivel local, si nici NATO, nici fortele americane nu faceau nimic pentru a-i elibera pe acei ostateci, dintre care una era o femeie din Kosovo.

Si iata ca deodata a sosit in Kabul, cu un avion privat si o valiza de bani, un milionar din Kosovo, care, prezentandu-se la statia mea de radio, a cerut politicos sa i se permita sa transmita un mesaj catre talharii rapitori. Behgjet Pacolli nu parea deloc iesit dintr-un scenariu de James Bond, in ciuda avionului privat si a valizei cu bani. Cum ne-a spus-o de la inceput, noua, ziaristilor straini din Kabul care l-am ajutat sa-si transmita mesajul catre gangsteri, anuntand ca e gata sa plateasca pentru ostateci, ceea ce ne-a spus de la inceput a fost ca el vrea sa devina intr-o zi presedinte in Kosovo. Eliberarea ostatecilor era doar un mic pas spre construirea unei reputatii.

Pacolli era - si este - un om cu averea dubioasa, dar dispus chiar sa faca bine ca sa-si atinga scopul. Or, scopul lui era doar acesta: sa ajunga presedinte in Kosovo. I s-a spus, atunci in Kabul, ca nu face bine sa plateasca pentru ostateci, pentru ca asta va incuraja noi rapiri in viitor. Dar, printre ostateci era acea femeie din Kosovo si asta - stia el - avea sa-i aduca credit la el acasa.

L-am ajutat atunci sa-si transmita mesajul rapitorilor, iar ostatecii au fost eliberati. Saptamana trecuta, Behgjet Pacolli a fost ales presedinte de catre Parlamentul din Kosovo. Alegere cu scandal de la inceput, pentru ca ea a avut loc la limita voturilor, iar noul presedinte s-a dovedit suficient de nepasator pentru a-si lasa fotografiate mainile in vreme ce trimitea un sms ambasadorului american din Kosovo, cerandu-i sfatul. Acestui ambasador, pus in incurcatura, Pacolli incerca probabil sa-i explice ca in viata uneori trebuie sa faci si bine, numai ca sa derutezi.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG