28 februarie 2001
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Nestor Ratesh).
Interviu cu ambasadorul american James Rosapepe la încheierea misiunii sale în România.
James Rosapepe, fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti va petrece astazi ultima zi plină pe sol romanesc, urmînd ca în cursul dimineţii de mîine să părăsească Bucureştiul. Prezenţă foarte populară şi iniţiatorul multor proiecte ambiţioase, domnul Rosapepe se desparte de Romania încărcat de nostalgii şi cu speranţa revenirii. Întrun interviu în exclusivitate realizat, prin telefon de la Praga de Nestor Ratesh, James Rosapepe mărturiseşte cîteva din impresiile cu care părăseşte Romania, la finalul mandatului său. Răspunsurile domnului Rosapepe la întrebările adresate de Nestor Ratesh vor fi citite de Edgar Selaru.
Europa Liberă: Domnule ambasador, aţi fost cel mai popular diplomat american în Romania, cred că din toate timpurile. Îmi închipui, de aceea că plecaţi cu un oarecare regret şi cu o mulţime de amintiri. Care credeţi că este cea mai mare realizare a Dvs la Bucureşti şi cea mai preţuită amintire?
James Rosapepe: „Plec fără îndoială cu una numit regret, fiindcă îmi place Romania, îmi plac romanii şi realmente mi-a plăcut fiecare clipă petrecută aici. Și sper că realizările, atîtea cîte au fost, au demonstrat interesul pe care il poartă Statele Unite Romaniei. Fiindcă ştiu că romanii cred că uneori nu acordăm destulă atenţie ţării lor. Mai multi oameni mi-au spus în ultimele luni, nu în legătură cu plecarea mea, ci cu alegerile din Statele Unite, vă rugăm, spuneţi-i preşedintelui Bush să nu ne uite.”
Şi astfel eu am încercat să mă implic activ şi să iau contact cu oamenii şi să atît interesul sincer al Statelor Unite şi al meu, pentru Romania. Într-o chestiune mai concretă sunt foarte mulţumit de sporirea legăturilor economice care a avut loc. În perioada cît am fost aici am triplat personalul ambasadei care lucrează exclusiv pentru promovarea legăturilor economice americano-romane. În ultimii trei ani investiţiile americane în Romania au crescut mai mult decît de două ori la 1 miliard si 300 milioane de dolari. Anul trecut, comerţul romanesc cu Statele Unite a sporit cu 14 %. Şi am atras atenţia industriei informatice de înaltă tehnologie din statele Unite asupra posibilităţilor existente în Romania. Acestea sunt cîteva dintre domeniile în care cred că am înregistrat anumite progrese.
Europa Liberă: Şi care ar fi amintirea care vi este cea mai dragă, vă întrebasem ?
J. Rosapepe: „As spune că lucrul care îmi vine cel mai des în minte este cum, atunci cînd am avut ocazia să vizitez mai ales anul trecut, oraşe mai mici şi sate din Romania, la întrunirile pe care le aveam la primărie întrebam întotdeauna oamenii dacă cineva din încăpere are experienţă în folosirea computerului. Şi as spune că în toate aceste ocazii, cu excepţia a doua sau cel mult trei sate, toţi cei cu vîrste de 16- 17 ani ridicau imediat mîna. Si asta e extraordinar de încurajator şi nu numai pentru mine, căci am văzut pe feţele celorlalte persoane prezente - părinţi, bunici, străbunici, cît erau de bucuroşi să vadă că tinerii încep cu adevărat, oricît de greu le-ar fi, să se conecteze cu lumea înconjurătoare. Şi asta chiar în sate mici. În Moldova, în Oltenia, în Dobrogea, în Maramureş şi în alte părţi. Cred aşadar, că aceasta este amintirea cea mai vie pe care o am. Şi o am din atîtea locuri încît pentru mine este o imagine cuprinzătoare a viitorului Romaniei.”
Europa Liberă: Ca unul care aţi fost implicat direct în relaţiile romano-americane, în ceea ce cred că a fost perioada cea mai productivă din istoria lor, cum aţi caracteriza aceste relaţii la sfîrşitul mandatului Dvs de ambasador ?
J. Rosapepe: „Cred ca la nivel guvernamental sunt bune, cred că în ultimii cîţiva ani Romania şi Statele Unite au avut ocazia să conlucreze în probleme dificile. Cea mai dramatică fiind, evident, conflictul din Iugoslavia. Şi apoi, sprijinul pentru întronarea democraţiei în Iugoslavia. Sprijinul pentru forţele democratice de acolo. Iar faptul că acesta a fost un succes şi că Romania şi America au fost parteneri de nadejde are o mare semnificaţie.
Cred că pe un plan mai general, fiecare an aduce cu sine mai multă interacţiune. Mă refer la interacţiunea economică, dar şi la faptul că sunt tot mai mulţi romani care studiază în Statele Unite şi tot mai mulţi americani care studiază în Romania. Am vizitat chiar ieri Facultatea de Medicină unde mi s-a vorbit despre zecile de americani care studiază acolo. An de an există tot mai multă interacţiune şi, pornind de la premisa că guvernele şi popoarele din cele două ţări vor continua să dorească să aibă relaţii bune, cred că efectul cumulativ al interacţiunii dintre oamenii mai tineri va duce la consolidarea relaţiilor în timp.”
[...]
Europa Liberă: Am auzit despre planurile Dvs de viitor şi am fost oarecum surprins că ele nu includ o întoarcere la viaţa politică. Aţi fost un politician de succes înainte. Nu aveţi nici o intenţie să candidaţi pentru vreo funcţie electivă ?
J. Rosapepe: „Nu exclud de loc să candidez pentru o pozitie electivă în Statele Unite. Nu sunt alegeri anul acesta, aşa că nu am planuri imediate. Am fost numit în Consiliul de Administraţie al Universităţii Maryland şi vreau să-mi reiau afacerile. Dar am să fiu activ în politică. Vom vedea. Pentru moment, soţia mea şi cu mine, precum ştiţi, soţia mea e jurnalistă, vom lucra în decursul anului la o carte despre Romania, din perspectiva anilor în care ne-am aflat aici.”
Europa Liberă: Da, este un proiect interesant şi abia aştept să citesc acea carte... În activităţile Dvs de afaceri veţi arunca şi o privire şi la Romania ?
J. Rosapepe: „Nu exclud acest lucru. Mă voi întoarce şi mă voi întîlni cu partenerii mei şi vom discuta ce vrem să afcem. Nu exclud nimic în particular, dar voi lua liber următoarele luni pentru a mă decompresa puţin şi a vedea ce oportunităţi vreau să pun în valoare.”
Europa Liberă: În fine, domnule Ambasador, aţi avut nenumărate ocazii să spuneţi rămas bun prietenilor, oficialilor şi cunoştinţelor, oamenilor de rînd din Romania, ce mesaj de rămas bun aţi alege să le transmiteţi de la microfonul unui post de radio finanţat de Statele Unite ?
J. Rosapepe: „În primul rînd mi-a făcut plăcere să vorbesc, pe parcursul acestor ani cu ascultătorii Europei Libere. Ştiu că este o sursă de informaţie foarte respectată în Romania. Una importantă. Am auzit acest lucru călătorind prin ţară şi mi-a plăcut să mă întîlnesc cu ascultătorii Dvs. Impresia cea mai importantă pe care am căpătat-o în aceşti trei ani este că romanii sunt oameni excepţional de înzestraţi: deştepţi, bine educaţi, harnici, ingenioşi, evident consumaţi de moştenirea unui sistem îngrozitor. Şi le-a luat mai mult, decît noi toţi am fi dorit, ca să iasă din acel sistem. Dar cred că dacă romanii s-ar concentra puţin mai mult asupra părţilor lor bune, tranziţia s-ar termina mai curînd. Cu cît mai multă încredere vor avea romanii în capacităţile lor, cu atît mai curînd se va îmbunătăţi viaţa lor.”
Europa Liberă: Multumesc, domnule ambasador, vă doresc succes în tot ce veţi întreprinde de acum încolo.