Linkuri accesibilitate

SUA pot să susțină aderarea Moldovei la spațiul valoric UE


Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

Premierul Vlad Filat: „Sunt foarte onorat că vice-președintele Joe Biden a răspuns invitaţiei pe care i-am adresat-o de a vizita Moldova”










Europa Liberă: Ce importanţă conferiţi vizitei vicepreşedintelui american Joe Biden la Chişinău?

Vlad Filat: „Este o vizită istorică pentru noi. Este un semnal foarte clar ce vizează atitudinea Statelor Unite ale Americii faţă de Republica Moldova. În cadrul vizitei urmează să discutăm despre relaţiile bilaterale şi de rolul, de ce nu, care urmează să-l joace Statele Unite ale Americii nu doar pe dimensiunea bilaterală, dar şi în procesul nostru de integrare europeană. Eu îmi aduc aminte foarte bine întâlnirea pe care am avut-o la Washington. A fost una din cele mai calde întâlniri, pe care am avut-o în această perioadă de timp. Este o persoană absolut deosebită. Sper să aibă posibilitatea să o cunoască cât mai multă lume în cadrul vizitei.

Vizita unui prieten al Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct


Şi eu sper că în urma vizitei la Chişinău, ajuns la Washington, domnul vicepreşedinte, prin activitatea dânsului, prin activitatea Administraţiei în general, va ajuta ca noi să depăşim un şir de probleme, pe care le avem – şi ce ţine de problema transnistreană, ce ţine de anumite dificultăţi, pe care le avem sub aspect economic. Guvernul Statelor Unite ale Americii dintotdeauna a fost alături de noi, nu prin declaraţii doar, dar şi prin ajutor material masiv pentru ţara noastră. Deci, este vizita unui prieten, în urma căreia sperăm să obţinem foarte multe lucruri bune.”

Europa Liberă: Pe parcursul acestor ani de independenţă Casa Albă de fiecare dată întreba Chişinăul: spuneţi clar, concret ce ajutor vă pot oferi Statele Unite al Americii? Pentru că atunci când se merge la Moscova, Chişinăul insistă preţ la gaz mai mic, relaţii comerciale reciproc avantajoase, soluţionarea crizei nistrene. Ce aşteptăm de la SUA?

Vlad Filat: „Niciodată nu am solicitat preţuri mai mici. Niciodată nu am făcut solicitări, care să fi fost în afara angajamentelor reciproce. Am solicitat dintotdeauna ca angajamentele noastre reciproce să fie respectate de ambele părţi, aşa cum prevede şi acel acord de parteneriat strategic, inclusiv şi ceea ce ţine de drepturile noastre în cadrul Comunităţii Statelor Independente. Nu am cerut niciodată mai mult şi niciodată nu voi solicita asemenea lucruri. Acum vis-a-vis de opţiuni. Opţiunea noastră este una foarte clară. Pentru prima dată Republica Moldova are opţiune, şi nu doar la nivel de declaraţii, ci la nivel de acţiuni concrete, zi de zi. Şi acest scop este unul care urmează să aducă Republica Moldova în spaţiul valoric al Uniunii Europene. Iar Statele Unite ale Americii ne ajută în acest sens şi poate să ne ajute şi mai mult. Şi sperăm că acest „mai mult” va fi oferit Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Politicienii americani, am auzit mai nou, spun despre o eventuală integrare euro atlantică. Cum să înţelegem euro-atlantismul?

Vlad Filat: „Euro-atlantismul desigur că nu trebuie să fie privit obligatoriu prin prisma blocului Nord Atlantic, fiindcă aici mulţi se opresc. Interdependenţa pe alocuri a Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii - istoric, economic, politic este una care asigură viabilitate întregului proces economic şi politic la nivel global. Şi de aceea, când vorbim de relaţii bune cu Uniunea Europeană avem în vedere relaţii bune şi cu Statele Unite ale Americii. Şi invers.”

Europa Liberă: Destinul Republicii Moldova depinde de relaţia americano-rusă?


Vlad Filat: „Destinul Republicii Moldova depinde de Republica Moldova, de capacitatea celor care sunt delegaţi în a administra ţara într-o anumită perioadă de timp.”

Europa Liberă: Totuşi, domnul Biden vine de la Moscova la Chişinău.

Vlad Filat: „Domnul Biden vine de la Washington, trecând pe la Helsinki, Moscova, Chişinău. Şi aşa cum se obişnuieşte în cadrul unui turneu, ultima vizită are loc la cel mai bun prieten. Aşa că eu sunt foarte onorat că dânsul a răspuns invitaţiei, pe care am adresat-o de a vizita Republica Moldova. Sunt foarte onorat că noi, totuşi, împreună cu cei care am muncit în această perioadă de timp, am făcut posibil ca Republica Moldova să apară pe agenda priorităţilor marilor puteri politice. Faptul că aceşti foarte importanţi oameni vin în Republica Moldova demonstrează cele spuse de mine.”
XS
SM
MD
LG