Linkuri accesibilitate

Certurile intestine din AIE și scenariul reformării alianței


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: Dacă pînă la alegerile locale nu va fi găsită o soluţie pentru alegerea şefului statului, atunci rezultatele scrutinului vor servi drept punct de pornire pentru revizuirea acordului de constituire a AIE.










Europa Liberă: La sfârşitul săptămânii trecute, PCRM a organizat o manifestaţie prilejuită de victoria sa absolută în alegeri acum 10 ani şi accederea la guvernare. Care este seminificaţia acestor manifestări în condiţiile actuale, când PCRM se află în opoziţie?

Igor Boţan: Semnificaţia este cu certitudine una pre-electorală. Pentru luna iunie sînt preconizate alegeri locale generale, care sînt foarte importante în situaţia de incertitudine legată de incapacitatea AIE să identifice o soluţie pentru alegerea şefului statului, dar mai ales în condiţiile iscării unor certuri permanente în alianţa de guvernare. În cadrul manifestărilor, PCRM a evocat stabilitatea politică şi economică din perioada cînd guverna ţara, pentru a o contrapune situaţiei actuale, cînd pe fundalul unei explozii a preţurilor, practic, la toate bunurile, componentele AIE îşi mai permit să se certe. Deci, din punct de vedere propagandistic acţiunea PCRM este una aducătoare de profit politic.

PCRM recurge la propagandă cu timide conferințe tematice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct


Europa Liberă: Deci este totuşi mai mult o acţiune propagandistică şi nu una de încercare de modernizare a PCRM?

Igor Boţan: Dacă judecăm după conferinţele tematice pe care le-a organizat PCRM săptămîna trecută, înaintea conferinţei festive, vedem că PCRM mai mult s-a lăudat, decît a analizat fenomene ce au avut loc în cei opt ani cît s-a aflat la guvernare. Liderii PCRM nici nu au menţionat modul în care au renunţat la aşa-zisele principii şi valori fixate în programul politic la doar două luni de la victoria de pomină din 25 februarie 2001. Prima propoziţie din programul politic spunea atunci foarte clar că învingătorii vor construi în Moldova socialismul şi comunismul, dar au terminat 6 ani mai târziu prin declararea aşa-zisei revoluţii liberale. Au vorbit despre integrarea europeană, dar nu au menţionat că în perioada în care pretind că au promovat integrarea europeană au avut un ostatec politic – Valeriu Pasat, care după doi ani şi jumătate de detenţie, exact cît a durat integrarea europeană, a fost eliberat după o convorbire telefonică a ex-preşedintelui Voronin cu Vladimir Putin. Nu au menţionat nimic nici despre faptul că în perioada guvernării PCRM volumul exporturilor vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusească a scăzut de cinci ori! Asta din cauza embargourilor, iar cauza embargourilor a fost politica pe care a promovat-o Vladimir Voronin, inclusiv vis-a-vis de aşa-zisul memorandum Kozak. Nu au făcut o analiză şi a represiunilor împotriva opoziţiei, care a cauzat revolta din 7 aprilie 2009. Deci, a fost, aşa cum spuneam, o manifestare mai mult propagandistică. Totuşi, manifestarea a fost oarecum timidă. Probabil, cei din PCRM şi-au amintit că ziua de 25 februarie are semnificaţie dublă. Vorba e că aniversarea de 10 an de la victoria PCRM a coincis cu aniversarea de 20 de ani de la semnarea declaraţiei la Budapesta privind desfiinţarea Tratatului de la Varşovia.

Europa Liberă: În acest context, certurile dintre componentele AIE şi dorinţa PCRM de revenire la guvernare pot să ducă la reformatarea alianţei?

Igor Boţan: Nu cred că în acest moment se poate vorbi despre reformatarea alianţei. Pînă la alegerile locale nimeni nu va risca să vorbească despre reformatarea AIE. Dacă pînă la alegerile locale nu va fi găsită o soluţie pentru alegerea şefului statului, atunci doar rezultatele alegerilor locale vor servi drept punct de pornire pentru acţiuni în vederea revizuirii acordului de constituire a AIE sau destrămarea acesteia şi constituirea altei alianţe. Dar, în acest moment este prematur să se vorbească despre astfel de scenarii. Cu certitudine, liderii AIE ar face bine să se abţină de la declaraţii ce dăunează menţinerii unui dialog normal între ei.
XS
SM
MD
LG