Linkuri accesibilitate

Victimele accidentelor rutiere au de luptat cu companiile de asigurări


Avocatul Sergiu Dodon
Avocatul Sergiu Dodon

Probleme la plata despăgubirilor apar din cauza legislaţiei imperfecte şi a lipsei unui mecanism viabil de tragere la răspundere a asiguratorilor care nu-şi respectă angajamentele.

Majoritatea victimelor accidentelor rutiere îşi aşteaptă cu anii despăgubirile din partea companiilor de asigurări. Legislaţia imperfectă şi procedurile judiciare care pot dura ani întregi par să facă jocul firmelor de asigurări şi să lucreze împotriva omului de rând.

Teoretic, procurarea unei poliţe de asigurare ar trebui să-l scutească pe posesor de orice problemă dacă nimereşte într-un accident sau i-a fost avariată maşina. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Companiile de asigurări trag de timp şi utilizează orice mijloc ca să nu achite despagubirile. Avocaţii care apără interesele victimelor accidentelor rutiere spun că la aproximativ jumătate dintre asiguraţi li se refuză parţial sau total achitarea despăgubirilor.

Natalia din Chisinau se luptă de câţiva ani să obţină despăgubirile la care are dreptul. Acum patru ani, împreună cu nişte prieteni, a fost la un pas de a-şi pierde viaţa într-un teribil accident rutier, produs din vina altui şofer. Se întorceau de la nişte rude când maşina în care se aflau a fost tamponată de un autovehicul. Şoferul a rămas fără un picior şi a devenit dependent, pentru tot restul vieţii, de ajutorul celor din jur, iar pasagerii continuă să umble prin instanţe pentru a obţine despăgubirile care li se cuvin.

Natalia: “Din iulie 2007 până în present am făcut mai multe intervenţii chirurgicale, am stat mai mult la spital decât acasă. Singura despăgubire pe care compania a propus să ne o achite a fost costul ochelarilor pe care i-am pierdut în accident. Am apelat şi la o expertiză independentă, dar încă nu am reuşit să ne obţinem drepturile care ni se cuvin”.

Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagubele produse de autovehicule spune că persoanele care au fost vătămate corporal în urma producerii accidentelor rutiere pot beneficia de o despăgubire de asigurare de maxim 350 de mii de lei şi până la 700 de mii de lei în caz de deces. Asiguratorul este obligat să soluţioneze cererea şi să achite despăgubirea de asigurare în cel mult 3 luni din data informării despre cazul asigurat. Legea nu admite nicio amânare a achitării despăgubirilor.

Cu toate acestea, pentru cele mai multe victime, singura posibilitate de a-şi returna despăgubirile în cele mai multe cazuri este să acţioneze compania de asigurare în judecată, dar clienţii trebuie să fie pregătiţi pentru un proces lung şi anevoios, spune avocatul Sergiu Dodon, care apără în instanţă interesele mai multor victime ale accidentelor rutiere:

Sergiu Dodon: “Companiile au jurişti specializaţi în domeniu, stau foarte bine pe poziţii şi profită de faptul că sistemul judiciar la noi nu lucrează. Oamenii simpli devin victime ale celor făcute de către companiile de asigurări. Foarte puţini bani se achită pentru leziunile corporale ca urmare a accidentelor rutiere. Mulţi oameni nici nu ştiu că este Fondul victimelor străzii , că se pot adresa acolo. Ei, de regulă, se adresează în judecată împotriva persoanei care a comis accidentul”.

Sergiu Dodon consideră că probleme la plata despăgubirilor apar din cauza legislaţiei imperfecte şi a lipsei unui mecanism viabil de tragere la răspundere a asiguratorilor care nu-şi respectă angajamentele.

Sergiu Dodon: “Sancţiuni pentru companiile de asigurări care încalcă legea se limitează doar la avertizări şi la recomandări de a achita, de a face sau de a nu face anumite acţiuni. Sancţiuni drastice împotriva companiilor de asigurări până acum nu sunt”.

De cealaltă parte, companiile de asigurări se apără şi neagă că ar tărăgăna intenţionat acordarea despăgubirilor. Veronica Vieru, directorul unei companii de asigurare, spune că despăgubirea este achitată numai după evaluarea pagubelor reale pe care le-a suferit persoana, iar evaluarea se face de către experţi independenţi.

Veronica Vieru
Veronica Vieru “Toate aspectele sunt reglementate prin lege - mărimea maximă a despăgubirii şi toate celelalte - în afară de modalitatea de calculare a prejudiciului şi iată aici se întâlnesc cele mai dese divergenţe între persoana asigurată, între păgubit, între compania de asigurare, aici se includ şi avocaţii, de aici pornesc şi procesele de judecată, aici este toată neînţelegerea”.

Pe parcursul anului 2010, în Moldova au avut loc peste două mii de accidente rutiere, în urma cărora au murit câteva sute de persoane, iar alte peste două mii au fost traumatizate. Principalele cauze ale accidentelor sunt excesul de viteză, conducerea în stare de ebrietate, precum şi ignorarea regulilor de circulaţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG