Linkuri accesibilitate

Compromis în Congresul american pentru evitarea unei crize bugetare


Republicanii și democrații au aprobat finanțarea guvernului federal, pentru încă două săptamîni și reducerea cheltuielilor cu 4 miliarde dolari.


In Statele Unite, Camera Reprezentantilor a reusit sa evite o criza bugetara, care ar fi dus la inchiderea institutiilor statului. Este pericolul inlaturat ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Compromisul la care au ajuns republicanii si democratii este sa extinda finantarea guvernului federal, pentru inca doua saptamini si sa reduca cheltuielile cu 4 miliarde dolari. Votul a fost bipartizan, 335 la 91. Daca acest compromis nu ar fi fost realizat, guvernul american urma sa isi opreasca activitatea la 4 martie.

Urmeaza acum doua saptamini in care Casa Alba si Congresul vor purta negocieri dure, pentru a asigura finantarea statului pina la incheierea anului bugetar, la 30 septembrie. Dupa votul din Senat, proiectul va ajunge pe masa presedintelui care probabil il va semna, desi acesta ceruse la inceput o extindere de cinci, nu doua, saptamini.

Deputatul republican, Eric Cantor din Virginia a spus ca, dupa acest inceput in care democratii au acceptat reduceri bugetare, a venit vremea unor reduceri de cheltuieli, pe termen lung pentru a restabili disciplina fiscala. Republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentantilor si au avansat in Senat, gratie sprijinului celor din miscarea Tea Party al carei principal obiectiv este sa reduca datoria guvernamentala si dimensiunea institutiilor statului.

Deputatul democrat Steny Hoyer, din Maryland, a spus ca o solutie pe termen lung trebuie gasita grabnic si ca ea trebuie sa include reduceri de cheltuieli dar nu unele irationale, care sa distruga locuri de munca. La vot, democratii din Camera au fost divizati: 104 pentru compromis si 85 - impotriva. Chiar si conducerea democrata nu a votat la fel: Steny Hoyer - pentru si fosta presedinta a Camerei, Nancy Pelosi - impotriva.

La republicani, votul a fost de 231 la 6 in favoarea masurii. Initial, republicanii au dorit reduceri draconice de cheltuieli in valoare de 61 de miliarde de dolari, propuse de 87 noi membrii republicani ai Camerei. In conditiile in care o astfel de propunere ar fi fost cu siguranta respinsa prin veto de presedinte, republicanii au anuntat de indata ca vor introduce un al doilea proiect, care tine deschis guvernul inca doua saptamini. Actualele reduceri de 4 miliarde de dolari nu sint controversate, ele fiind, in mare parte, initial propuse de presedintele Obama in bugetul sau.
XS
SM
MD
LG