Linkuri accesibilitate

2.03 - Chișinău: Protest anticomunist al elevilor la Chișinău


Elevii au declarat sediul liceului „Gheorghe Asachi” zonă liberă de comunism.


2 martie 2001

Ora Moldovei.

Protest anticomunist al elevilor la Chișinău.

Dan Ionescu: În vreme ce Comisia Electorală Centrală încheia astăzi verificarea buletinelor de vot nevalidate, la liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău mai multe zeci de elevi au protestat pentru a doua zi consecutiv împotriva intenţiei comuniştilor de a declara limba rusă a doua limbă de stat. Relatează Lina Grîu.

Comisia Electorală Centrală a încheiat astăzi renumărarea buletinelor de vot, considerate iniţial nevalabile. Deşi rezultatele nu au fost anunţate încă oficial, surse din cadrul CEC ne-au comunicat, că renumărarea a 41 de mii de buletine nevalabile, făcute la insistenţa Partidului Renaşterii şi Concilierii şi a Partidului Democrat, a adus pentru Partidului Comuniştilor depăşirea pragului psihologic de 50 de procente. În felul acesta, în timp ce procentajul comuniştilor a ajuns la 50,7 la sută, cel al PRCM a înregistrat un spor de doar şase sutimi de procent, menţinând această formaţiune sub pragul electoral, cu 5,79 la sută.

În urma renumărării, PD a crescut cu aproximativ o sutime de procent, acumulând 5,06 la sută din sufragii. Comisia Electorală a reafirmat faptul, că viitorul Parlament moldovean va fi constituit din trei grupuri parlamentare – cel al comuniştilor, cel al actualului premier Dumitru Braghiş şi cel al Partidului Popular Creştin-Democrat. Renumărarea voturilor ar putea aduce un spor de mandate pentru comunişti, în defavoarea celorlalte partide parlamentare.

Între timp, conducerea Partidului Comuniştilor a continuat discuţiile privind partajarea funcţiilor de conducere în stat. Surse din conducerea PCRM ne-au confirmat astăzi, că nu intenţionează să-l păstreze în funcţie pe actualul şef de stat, Petru Lucinschi. Acest post va reveni cu siguranţă unui comunist, cea mai probabilă candidatură fiind cea a lui Vladimir Voronin. O decizie finală în acest sens va fi adoptată la şedinţa plenară a Partidului Comuniştilor, care va avea loc mîine.

În timp ce Comisia Electorală Centrală încheia renumărarea voturilor, în centrul Chişinăului, pentru a doua zi consecutiv, aveau loc demonstraţii anticomuniste. După ce ieri au dat foc drapelului bicolor al fostei Moldove sovietice, astăzi elevii liceului român-francez „Gheorghe Asachi” s-au adunat din nou în faţa liceului, situat în plin centrul Chişinăului, pentru a protesta împotriva intenţiei comuniştilor de a acorda limbii ruse statutul de limbă de stat şi de a adera la uniunea interstatală Rusia-Bielarus.

Protestatarii au scandat „Jos comunismul!” şi au călcat în picioare steagul roşu-verde al Moldovei sovietice. Elevii au declarat sediul liceului „Gheorghe Asachi” zonă liberă de comunism. La manifestare au participat aproximativ 300 de persoane, liceeni din clasele a 10-cea a 12-cea, profesori, dar şi simpli trecători. Pe pancartele purtate de protestatari scria: „În viitor, fără comunism”. Aceştea au păstrat un minut de reculegere în memoria combatanţilor şi a militarilor căzuţi în războiul transnistrean din anul 1992. Unul dintre liceeni ne-a declarat că acţiunile de protest anticomuniste ar putea continua şi în zilele următoare. Iniţiativa de a le organiza a venit din partea liceenilor, iar profesorii nu i-au împiedicat să iasă în stradă.

Iată ce ne-au declarat câţiva profesori ai liceului „Gheorghe Asachi”.
- „O sută de procente îi susţin pe aceşti tineri. Eu aş dori ca ei să nu trăiască sub regimul comunist. Eu aş dori ca ei să se organizeze mai bine, să protesteze mai organizat, mai organizat să protesteze. Nu i-au ales aceşti tineri. I-au ales bătrânii. Bătrânii, care au fost aduşi la sapă de lemn, la o sărăcie extraordinară prin sate şi aceiea i-au votat. Dacă vor ceva să obţină, înseamnă că trebuie să protesteze.”
- „Sunt de acord cu copii, ei se orientează mai repede şi mai corect din toate punctele de vedere. Nu poate reveni la ceea ce a fost. Asta e.”

Conducerea liceului „Gheorghe Asachi, se arată îngrijorată de faptul, că protestele anticomuniste ar putea aduce destituirea administraţiei liceului, care s-a solidarizat cu elevii. Potrivit unor informaţii, neconfirmate oficial, după protestele de ieri, administraţia liceului a fost chemată la Direcţia de învăţământ pentru a raporta despre starea de spirit în instituţie.

Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG