Linkuri accesibilitate

Partidul premierului Borisov își asigură majoritatea în parlamentul de la Sofia


Premierul Boiko Borisov
Premierul Boiko Borisov

Stabilitatea guvernului nu va mai depinde de voturile ultranaționaliștilor din partidul „Ataka”.


Șase deputați independenți și-au anunțat sprijinul pentru guvernul centrist condus de ex-generalul de poliție Boiko Borisov. În acest mod centriștii și-au asigurat majoritatea în parlamentul cu 240 de locuri. Stabilitatea guvernului nu va mai depinde de voturile ultranaționaliștilor din partidul „Ataka” care au rămas singurii aliați ai centriștilor după ce dreapta din Coaliția albastră și-a condiționat sprijinul de demiterea viceprim-ministrului și ministru de interne, Țvetan Țvetanov.

Într-o declarație, cei șase afirmă că au devenit parte din majoritatea de centru-dreaptă care sprijină eforturile guvernului Borisov de a modifica statusquo-ul tranziției, regizat și controlat de fosta securitate. Partidul Popular European sprijină programul și politica centriștilor din partidul GHERB îndreptate împotrivă corupției, crimei organizate și tuturor elementelor ale tranziției controlate, se arată în declarație. Cei șase se vor opune „încercărilor de a fi destabilizată statalitatea și viața politică bulgară”.

În acest mod, cu sprijinul celor 6, care au devenit independenți după ce au părăsit mai de mult grupurile parlamentare ale partidului „Ordine, legitate și dreptate” și Coaliției albastre, centriștii nu vor avea nevoie de colaborarea cu ultranaționaliștii privită cu ochi răi în Europa. De menționat că centriștii au acceptat tăcit aceasta modificare în balanța de forțe parlamentare chiar dacă după ce au câștigat alegerile, au adoptat o declarație împotrivă așa zișilor nomazi politici. În alegerile parlamentare din 2009 GHERB a căștigat 117 din cele 240 de locuri în parlament. Acum partidul dispune de 123 de locuri.
XS
SM
MD
LG