Linkuri accesibilitate

Apariția pe eșichierul politic rus a unui partid de opoziție liberal


Vladimir Milov
Vladimir Milov

Partidul Libertăţii Poporului are printre fondatori câţiva membri cunoscuţi ai opoziţiei ruse: Vladimir Milov, Boris Nemţov, Vladimir Rîşcov şi Mihail Kasianov.


In Rusia, opoziţia este aproape inexistentă, cu excepţia unor demonstraţii de protest, organizate din când în când la Moscova şi Sankt Petersburg. De cele mai multe ori fără aprobarea autorităţilor. Motiv pentru care sunt blocate, cu regularitate, de poliţie.

Numai că în decembrie, sunt programate alegeri generale iar in martie 2012, alegeri prezidenţiale. O şansă rară pentru opoziţie de a se remarca. Dacă autorităţile şi complicata lege electorală, vor permite înscrierea partidelor de opoziţie în cursa electorală, observă corespondentul Europei Libere, Gregory Feifer.

Şi dacă opoziţia va reuşi să înfrângă indiferenţa publicului: un recent sondaj al centrului independent Levada arată că 42 la sută din ruşi cred că ţara merge într-o direcţie greşită, tot atâţia cred însă că direcţia este buna. Dar chiar şi nemulţumiţi afirmă că la următoarele alegeri vor vota fie cu Vladimir Putin, fie cu Dimitri Medvedev, singurule figuri politice cunoscute în toată ţară.

În acest context nefavorabil, a apărut un nou partid liberal, cum remarcă Gregory Feifer, al nu se ştie câtelea de la căderea Uniunii Sovietice. Condus de un tânăr politician de 39 de ani, Vladimir Milov, fost ministru adjunct al energie.

Noul partid se numeşte Partiul Libertăţii Poporului. Ce şanse are să se facă remarcat ?

Argumentul lui Milov este că opoziţia are datoria să încerce pentru că este ultima şansă a unui dialog constructiv despre viitorul Rusiei. Pentru mulţi ani în viitor. După alegerile din decembrie 2011 şi martie 2012, următoarele alegeri prezidenţiale sunt programate în 2018.

Partidul Libertăţii Poporului are printre fondatori câţiva membri cunoscuţi ai opoziţiei ruse: fostul vice-premier şi reformator din era Ierlţîn, Boris Nemţov - un apropiat al lui Milov, fostul parlamentar Vladimir Rîşcov şi fostul premier Mihail Kasianov.

Şi de ce ar avea acest nou partid un ecou mai mare decât alte mişcări ale opoziţie, cum ar fi Jabloko sau Rusia Alternativă, condusă de fostul campion de şah Garry Kasparov ?

Vladimir Milov crede că partidele liberale tradiţionale au greşit, încercând să facă opoziţie şi în acelaşi timp să-şi negocieze cu Kremlinul prezenţa in parlament. Greşeala organizaţiilor mai noi, crede Milov, este că încearcă să provoace revoluţii „colorate” fără a explica electoratului de ce este nevoie de o schimbare reală.

În acest moment, declară Milov Europei Libere, opoziţia trebuie să vorbească cu lumea, să găsească un limbaj care să convingă. Să propună personalităţi noi. Şi acesta este programul Partidului Libertăţii Poporului, susţine Vladimir Milov.

Milov are făcut o carieră atipică pentru un politician, de la tehnocrat, la înalt funcţionar guvernamental pentru a intra după aceea, în politică, de partea opoziţiei. Despărţirea de putere a avut loc în 2002, când proaspăt alesul preşedinte Putin a respins planul lui Milov, ministru adjunct al energie, de restructurare a monopolistului de stat Gazprom.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG