Linkuri accesibilitate

Cui folosește protocolul de guvernare?


Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Documentul semnat de liderii formațiunilor care fac parte din executivul român este o centură de siguranță pentru democrat-liberali.


Obiectivele coalitiei de guvernare din Romania au fost enumerate astazi de premierul Emil Boc si pe scurt este vorba despre crestere economica, marirea pensiilor, modificarea legilor electorale, adoptarea legii minoritatilor, dar si reforma constitutionala. Cele trei formatiuni care asigura arcul de guvernamint din Romania: democrat liberalii, formatiunea maghiara si Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei au semnat un protocol de sustinere a actualei configuratii de putere pina la alegerile din 2012.

In documentul semnat astazi liderii partidelor de guvernamint promit o crestere economica de 1,5-2 la suta pina la sfirsitul acestui ani si de 4-4,5 la suta pina la sfirsitul anului viitor. Prin acest document principalul partid de guvernamint din Romania, PDL, vrea sa-si asigure sustinerea celorlalte doua pentru trecerea legilor complicate pe care ar vrea sa le adopte pe mai departe. Primul hop este saptamina viitoare cind guvernul roman isi asuma raspunderea guvernamentala pentru un nou cod al muncii.

Guvernul ar putea sa cada daca nu are suficienta sustinere, fiindca opozitia a anuntat deja o motiune de cenzura. Alaturi de partidele care sustin executivul voteaza in mod traditional si grupul minoritatilor nationale, dar chiar si asa majoritatea de care dispune cabinetul condus de Emil Boc este fragila, iar daca exista absente din rindul parlamentarilor puterii, guvernul ar putea fi pus in dificultate.

Protocolul a fost semnat si pe fondul rumorilor ca maghiarii s-ar putea retrage de la guvernare, ceea ce ar duce imediat la caderea cabinetului de la Bucuresti. Protocolul obliga de fapt partile sa asigure aceasta majoritate absolut necesara pentru ca guvernul roman sa supravietuiasca, sa poata ramine in grafic cu angajamentele luate fata de Fondul Monetar International, dar si pentru schimbarea unor legi considerate necesare. Democrat liberalii romani vor sa impuna un alt sistem electoral bazat votul uninominal din doua tururi, dupa modelul in care sint alesi primarii, o solutie care i-ar putea avantaja la scrutinul din 2012. In acelasi timp pentru a avea cu adevarat sanse la alegerile generale de anul viitor partidul de guvernamint din Romania trebuie sa aiba suficiente resurse pentru a readuce salariile bugetarilor la nivelul din 2008, dupa reducerea de 25 la suta care a avut loc anul trecut, dar si pentru cresterea pensiilor.

Asadar protocolul de sustinere a guvernului semnat astazi de liderii formatiunilor care fac parte din executivul roman este o centura de siguranta pentru democrat-liberali, care urmeaza sa le asigure acestora stabilitatea la putere, dar si obiectivele economice care mizeaza pe revenirea Romaniei dupa criza economica accentuata din ultimii doi ani.
XS
SM
MD
LG