Linkuri accesibilitate

Migrația clienților BEM: motive economice sau de altă natură?


Ministrul finanțelor Veaceslav Negruță: „Banca de Economii va deveni un şi mai bun jucător după ce vom rezolva problema Investprivatbank”

Migraţia unor clienţi importanţi ai Băncii de Economii la banca privată Victoriabank a fost denunţată de opoziţia comunistă şi a declanşat un conflict în sânul alianţei guvernamentale. Presa a scris că ar fi partea vizibilă a unui conflict între premierul Vlad Filat şi prim-vicepreşedintele democrat al Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Liliana Barbăroşie s-a interesat dacă instituţiile migrante migrează din motive economice sau sunt împinse din urmă, sau poate că nici n-au avut de gând să migreze.

Ludmila Corceag, adjunctă de director la Poşta Moldovei, infirmă că întreprinderea ar fi renunţat la serviciile Băncii de Economii în favoarea băncii patronate, până a deveni deputat, de Vlad Plahotniuc, aşa cum a scris presa şi au afirmat anumiţi reprezentanţi guvernamentali.

Ludmila Corceag: „Noi cum am activat, aşa şi activăm. Aşa că nu înţeleg de ce se speculează în presă că am renunţat la serviciile vreunei bănci. În general, noi lucrăm cu şase bănci, inclusiv Banca de Economii, Fincombank, Victoriabank. etc. N-am reziliat nici un contract, n-am modificat nimic.”

O altă întreprindere despre care s-a afirmat la nivel guvernamental că şi-ar fi retras inexplicabil conturile de la banca deţinută de stat este Aeroportul Internaţional Chişinău. Managerul pentru relaţii cu presa al întreprinderii, Adriana Doruc a confirmat pentru Europa Liberă că din 29 februarie Aeroportul a renunţat la serviciile băncii deţinute de stat, dar din alte motive decât cele invocate de unii factori guvernamentali.

Adriana Doruc: „Conturile cu Banca de Economii au fost deschise în 2007, în legătură cu faptul că în acel an aeroportul a contractat de la această bancă un credit, o condiţie a obţinerii creditului fiind ca fluxurile noastre financiare să fie îndreptate spre Banca de Economii. În 2009 creditul a fost rambursat şi a decăzut necesitatea deţinerii conturilor acolo. La 29 februarie am închis aceste conturi, dar cota acestora în soldul general al mijloacele financiare ale întreprinderii era de 1 procent.”

Secretarul general de stat, Victor Bodiu spune totuşi că guvernul va analiza fiecare caz de migrare a conturilor instituţiilor de stat dinspre Banca de Economii.

Victor Bodiu: „Noi ştim că Poşta Moldovei, Aeroportul Internaţional, Moldtelecom-ul au plecat de la Banca de Economii. Vom analiza şi dacă au fost motive pur economice, e una. Dar dacă vor fi alte motive, le vom anunţa.”

Contabila de la Poşta Moldovei, Maria Dascaliuc a afirmat pentru Europa Liberă că banca deţinută de stat ar opera cu tarife mai mari faţă de alte instituţii bancare la serviciile cărora apelează întreprinderea

Maria Dascaliuc: „La ei într-adevăr dispoziţia de plată e mai scumpă – 5-6 lei, pe când la Victoriabank pentru aceiaşi dispoziţie plătim 3 lei 50 de bani. La alte bănci este 4 lei.”

Europa Liberă: Ş-atunci de ce continuaţi să lucraţi cu Banca de Economii?

Maria Dascaliuc: Pentru că plătim pensiile prin această bancă, în baza contractului pe care îl are cu această bancă Casa Naţională de Asigurări Sociale. ”

L-am întrebat pe Victor Bodiu dacă guvernul investighează şi această diferenţă de tarife ca un posibil motiv al migrării conturilor dinspre banca deţinută de stat.

Victor Bodiu: „Din câte eu cunosc, Banca de Economii operează cu aceleaşi tarife ca şi alte bănci. O să examinăm şi dacă o să depistăm că sunt diferenţe, vor fi anumite decizii.”

Iar ministrul finanţelor Veaceslav Negruţă crede absolut firesc procesul de migraţie a unor companii de la o bancă la alta: „E un proces care se mai întâmplă – o companie pleacă, alta vine. Dar cei care au plecat, o să le pară rău şi se vor întoarce. Pentru că banca va deveni şi mai bun jucător după ce vom rezolva problema Investprivatbank”.

Ministrul a explicat că guvernul caută soluţii prin care banca deţinută de stat să fie absolvită de povara financiară pusă pe umerii ei de către guvernarea comunistă după falimentarea Investprivatbak, când în jur de opt mii de deponenţi au rămas fără 640 mln. lei., bani pe care Banca de Economii ar urma să le restituie în locul băncii falite.
Previous Next

XS
SM
MD
LG