Linkuri accesibilitate

Arestările de la Corjova: multe semne de întrebare


Grigore Policinschi
Grigore Policinschi











Preşedintele raionului Dubăsari Grigore Policinschi a acordat corespondentei noastre Valentina Ursu un interviu despre tensiunile din zona de demarcaţie.


Grigore Policinschi: „Provocarea aceasta se trage deja de 19 ani, după conflict. Dar cel mai mult, totuşi, a început din 1999, atunci când s-au pornit primele tentative ale autorităţilor separatiste să instaleze acele posturi nelegitime de vameşi şi grăniceri pe teritoriul nostru.”

Europa Liberă: Totuşi, în Corjova domină două puteri, să zic aşa. Pentru că acolo atât structurile, care sunt sub jurisdicţia Tiraspolului, cât şi cele care sunt sub jurisdicţia Chişinăului activează. Şi e o dilemă.

Grigore Policinschi: „E o dilemă.”

Europa Liberă: Eu ştiu, că există chiar un punct într-un acord, unde se spune că forţele de ordine se supun Dubăsarului.

Grigore Policinschi: „Păi asta este şi problema. Că în 92 au semnat reprezentanţii Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control asemenea document. Mă scuzaţi, dacă eu am ţară independentă şi suverană, cum pot eu să dau unei grupări neconstituţionale dreptul să controleze, să menţină? Cum? Aşa ceva este un nonsens. Dacă să vorbim de realitate.”

Europa Liberă: Uitaţi-vă, aproape 20 de ani acest punct e valabil.

Grigore Policinschi: „Şi iată, 20 de ani acest punct nu numai că e valabil, el s-a întărit. Dacă iniţial nu erau posturi, poliţia activa liber, astăzi poliţia nu mai are dreptul să fie în localitatea respectivă. Astăzi, uitaţi-vă, poliţiştii sunt în civil. Aţi văzut vreun poliţist în uniformă? Nu. Astăzi acolo e numai miliţia. Şi unde e Comisia Unificată de Control? Unde este comandamentul forţelor de menţinere a păcii? Unde este comandantul?

Europa Liberă: Unde-s?

Grigore Policinschi: „Nu sunt. Ei, pur şi simplu, pentru că iarăşi mă întorc la mecanismul din acea înţelegere din 92, conform căruia trebuie să fie în unanimitate primite orişicare hotărâre de a se implica un comandant sau altul. Aşa ei spun: „Mî ne mojem vmeşatsea potomu cito net soglasovannovo reşenia 4 staronki”. Patru părţi trebuie să fie de acord ca să iasă într-o situaţie sau alta observatorii militari.”

Europa Liberă: Da, dar în cazul ăsta autorităţile de la Chişinău rămân a fi impotente.

Grigore Policinschi: „Asta şi este situaţia. De asta şi am ajuns la situaţia, când este arestat deschis un primar şi nimeni nimic nu poate să facă. Nimic. Pentru că au venit un grup mare, îmbrăcaţi în uniforme de miliţie, au executat ordinul cuiva şi gata. Al cui ordin trebuia să execute poliţia noastră? Poliţia noastră are autoritate publică centrală, care conduce cu activitatea respectivă.”

Europa Liberă: Domnule Policinschi, totuşi, de ce nu au intervenit Forţele de menţinere a păcii? Pentru că era obligaţiunea lor.

Grigore Policinschi: „Cred că totuşi a fost o decizie locală, coordonată cu Tiraspolul. De asta şi n-au ieşit.”

Europa Liberă: Atunci ce ar trebui să facă Chişinăul?

Grigore Policinschi: „Să fie revăzute mecanismele de realizare a acordului din 92.”

Europa Liberă: Dar mecanismele se revăd şi cu consimţământul Tiraspolului.

Grigore Policinschi: „În acel acord scrie clar – regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Noi avem Republica Moldova, ca ţară, care are atributele statale, care are Constituţie, care are responsabilităţile respective şi obligaţiunile faţă de cetăţenii săi.”

Europa Liberă: Ca preşedinte al raionului Dubăsari, nu cunoaşteţi nimic despre soarta domnului Miţu, primarul de Corjova, şi consilierul Coţofană?

Grigore Policinschi: „Nu cunoaştem nimic. Pentru că la acest capitol la acest moment toate încercările noastre de a afla, de a ne implica sunt totalmente blocate de autorităţile din oraşul Dubăsari.”

Europa Liberă: Unde se află ei?

Grigore Policinschi: „În oraşul Dubăsari.”

Europa Liberă: Ce ar putea să urmeze după aceste şapte zile de arest?

Grigore Policinschi: „E greu de spus. Nu cunosc. Nu ştiu. Astăzi în rândurile populaţiei, în rândurile reprezentanţilor autorităţilor publice locale este o tensiune. Poate chiar o frică de situaţia ce va urma. Şi noi nu ştim ce poate să urmeze. Este foarte necesar o coordonare a acţiunilor dintre autorităţile publice centrale cu autorităţile publice locale. Cred că este necesar urgent de propus către o şedinţă a Guvernului un program de activităţi concrete în ceea ce priveşte menţinerea ordinii publice în zona de securitate. Şi doi – un plan de acţiuni pentru asigurarea drepturilor omului în zona de securitate. Şi trei: desigur, că unele măsuri de ordin social, economic de susţinere a acestui teritoriu al localităţilor, care se află în zona de securitate a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ce pot face cei care participă la procesul de negocieri în formatul 5+2 în această situaţie?

Grigore Policinschi: „Să fie un mecanism de implicare operativă şi de implicare reală a acestui format de negocieri. De implicare reală a Comisiei Unificate de Control şi, de ce nu, a autorităţilor publice locale de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Europa Liberă: Ce s-a făcut ca să fie susţinute cele două familii, care suferă în acest moment? Mă refer la familia domnului Miţu şi familia domnului Coţofană.


Grigore Policinschi: „În primul rând, noi trebuie să depunem toate eforturile ca soţiile lor, copii să nu fie supuşi unor represiuni din partea autorităţilor respective. Şi doi: desigur ca să depunem toate eforturile pentru a fi eliberaţi necondiţionat aceşti doi aleşi locali din raionul Dubăsari.”

Europa Liberă: Şi dacă Tiraspolul se opune? Autorităţile de acolo, ştiţi, că rămân surzi şi muţi la ceea ce li se solicită.

Grigore Policinschi: „Solicităm Comisia Unificată de Control să găsească răspunsul - care este cauza că nu a fost implicarea Comandamentului forţelor de menţinere a păcii în situaţia de conflict? Care putea să se răsfrângă foarte şi foarte negativ asupra situaţiei în întregime în această zonă. Cine a dat indicaţiile respective la general, ca acest marş de comemorare paşnic să fie atât de brutal curmat? Inclusiv, rupt drapelul Republicii Moldova. Foarte straniu, dar în regiunea transnistreană n-am auzit că este interzis să meargă cineva cu un drapel sau altul al Federaţiei Ruse, sau al Ucrainei, sau al altui stat. De ce drapelul Republicii Moldova trebuie să fie brutalizat şi vandalizat?”

Europa Liberă: Deci, multe semne de întrebare fără de răspuns.

Grigore Policinschi: „Multe semne de întrebare fără de răspuns la momentul de faţă.”

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG