Linkuri accesibilitate

5.03 - București: Este premierul Adrian Năstase sincer ?


Care ţară occidentală se va grăbi să voteze pentru candidatura unei Românii care are foşti securişti, oameni mai mult decât nesiguri, în serviciile ei secrete ?


5 martie 2001

Actualitatea. (Comentariu: Şerban Orescu)

„Este premierul Adrian Năstase sincer ?”

„....Un parlament PDSR ca Ristea Priboi, care în timpul Ceauşeştilor a avut un important rol la Direcţia de Informaţii Externe a fostei Securităţi, a devenit sub d-ul Năstase şi cu sprijinul partidului domniei sale, şef al comisiei parlamentare de control al Serviciului de Informaţii Externe actual.

Este greu de crezut că d-ul Năstase a acţionat din eroare sau fără a-şi da seama de consecinţe. Mai probabil este că dl. Năstase îl vede cu plăcere pe fostul său consilier Ristea Priboi în noua sa calitate de şef al comisiei parlamentare...
Vrea premierul, care aparent vrea să ne aproprie de NATO, să ne îndepărteze, pe uşa din dos, de această organizaţie ?

...În opinia senatorului liberal Radu F. Alexandru, asemenea numiri reflectă foarte probabil dorinţa de a îngheţa relaţiile României cu NATO şi Uniunea europeană. Subiacente acestei explicaţi, ar fi o dublă strategie: pe de o parte, în public, prin vorbe şi mai puţin prin fapte, se cere accelerarea intrării în NATO şi Uniunea Europeană. În paralel însă şi cu bună ştiinţă, comiterea de acţiuni neagreate de aceste organizaţii conduc sigur la compromiterea candidaturii României.

...Care ţară occidentală se va grăbi să voteze pentru candidatura unei Românii care are foşti securişti, oameni mai mult decât nesiguri, în serviciile ei secrete ?

...Şi ce fac opinia publică şi organizaţiile neguvernamentale ? Recent a avut loc o şedinţă de protest a Grupului pentru dialog social. Asociaţia foştilor refugiaţi politici a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Ion Iliescu , solicitând ca opinia publică să fie informată de atribuţiile d-ului Priboi până la 22 decembrie 1989.

Se ştie că d-ul Priboi s-a ocupat de emigraţia românească şi a fost implicat în planificarea atacurile împotriva Europei Libere şi a disidenţilor români din străinătate.”
XS
SM
MD
LG