Linkuri accesibilitate

Primarul și consilierul comunal de la Corjova au fost eliberați


(Foto: PromoLex)

E. Carpov: O eliberare graţie unui efort comun al guvernului şi a suportului deplin din partea partenerilor noştri internaţionali tradiţionali.


Primarul din Corjova, Valeriu Mîţul si consilierul local Iurie Coţofan au fost eliberaţi de autorităţile transnistrene înainte de termem. Cei doi fuseseră reţinuţi miercuri, 2 martie, când a fost comemorat războiul de pe Nistru şi condamnaţi la 7 zile închisoare.

Eliberarea celor doi aleşi locali a fost confirmată de vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, care a declarat într-un interviu cu Europa Liberă: „Cei doi cetăţeni ai Republici Moldova, primarul localităţii Corjova, Valeri Mîţul şi consilierul Iurie Coţofan au fost eliberaţi. Acum sunt în drum spre localitatea lor.

Europa Libera: D-ule Carpov, cum vă explicaţi că au fost eliberaţi înainte de termen ?

Eugen Carpov:
„Vreau să vă spun că acest rezultat a fost posibil graţie unui efort comun, întreprins în primul rând de guvernul Republicii Moldova şi toate instituţiile implicate în acest proces precum şi a suportului deplin pe care l-am avut de la partenerii noştri internaţionali, tradiţionali.

Aş menţiona implicarea plenară pe care a avut-o misiunea OSCE , aş menţiona la fel sprijinul pe care l-am avut din partea Uniunii Europene. După cum cunoaşteţi cazul a fost discutat şi în perioada aflării la Chişinău a vicepreşedintelui Comisiei Europene, d-na Cathrine Ashton...

Aş menţiona şi suportul pe care l-am avut din partea Statelor Unite ale Americii în diferite organizaţii internaţionale, aş menţiona la fel şi suportul din partea Ucrainei... Deci a fost un efort comun care a permis ca autorităţile de la Tiraspol să fie convinse în necesitatea eliberării cât mai urgente a celor doi cetăţeni, evident înainte de termen...”

Europa Libera: D-ule Carpov, mai sunt doi cetăţeni condamnaţi, jurnalistul Ernest Vardanean şi Ilie Cazac; şi în cazul lor se fac presiuni din aceeaşi direcţie, Uniunea european, Statele Unite.... de ce nu se înregistrează nici un progres ?

Eugen Carpov:
Sunt cazuri totuşi diferite, cu motivaţii diferite din partea autorităţilor transnistrene. Vreau să vă asigur că şi cazurile respective, ale cetăţenilor Vardanean şi Cazac se află în atenţia permanentă a autorităţilor moldoveneşti.”

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG