Linkuri accesibilitate

Criza AIE are la bază rivalitatea dintre liderii celor trei partide


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: Echilibrarea intereselor economice ale grupărilor manageriale din AIE ar putea debloca comunicarea dintre liderii Alianței.










Europa Liberă: Incapacitatea Guvernului de a adopta legea bugetului doar a confirmat ceea ce se vede demult - AIE se află într-o criză profundă. La ce ne putem aştepta în viitorul imediat?

Igor Boţan: Criza AIE are la bază neîncrederea şi rivalitatea liderilor componentelor acesteia. În plus, atîta timp cît AIE va avea statut de provizorat, ea, probabil, va rămîne ineficientă şi va produce scandaluri politice. Lucrurile vor sta aşa pînă la identificarea soluţiei pentru alegerea şefului statului. Iar soluţia respectivă nu va fi găsită pînă cînd nu vor fi echilibrate interesele economice ale aşa-ziselor grupări manageriale politice din cadrul AIE. Anume aceste interese cauzează blocaje de comunicare între liderii AIE, făcîndu-i pe unii dintre aceştia să stabilească contacte cu opoziţia comunistă, evident cu scopul de a-şi lărgi cîmpul de manevră în relaţiile cu partenerii.

Declinul optimismului social
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct


Europa Liberă: Deci, trebuie să aşteptăm alegerea şefului statului şi doar apoi o activitate coerentă a AIE?

Igor Boţan: Cred că lucrurile sînt mai complicate. Chiar după o eventuală alegere a şefului statului vor apărea probleme de alt gen, însă cauzele vor rămîne aceleaşi – neîncrederea şi rivalitatea între lideri. Aceasta stare de fapt explică de ce nu este căutată soluţia pentru alegerea şefului statului – adică rivalitatea dintre lideri. În orice caz, este puţin probabil, deşi nu este exclus, ca soluţia pentru alegerea şefului statului să fie găsită pînă la alegerile locale din luna iunie anul curent. Rezultatele alegerilor la nivel raional, efectuate în baza listelor închise de partid, vor servi drept cel mai exact indicator referitor la comportamentul pe care urmează să-l aibă principalii actori politici faţă de alegerea şefului statului, precum şi faţă de păstrarea sau reformatarea AIE.

Europa Liberă: În acest context, afirmaţiile liderilor PDM şi PL despre o posibilă alianţă PLDM cu PCRM au vreun substrat real?

Igor Boţan: Pentru moment nu cred că au. Speculaţiile legate de o eventuală alianţă nedeclarată dintre PLDM şi PCRM vor contribui doar la lărgirea cîmpului de manevră a acestor două formaţiuni, dar este foarte puţin probabil ca PLDM să aibă interesul să se coalizeze cu PCRM pînă la alegerile locale din luna iunie. Acest lucru ar dăuna foarte mult rating-urilor ambelor formaţiuni, dar mai ales rating-ului PLDM.

Europa Liberă: Dar după alegerile locale, e posibilă o alianţă PLDM cu PCRM?

Igor Boţan: Şi după alegerile locale nu cred că putem vorbi despre o eventuală alianţă dintre aceste formaţiuni. Soarta AIE sigur că depinde de capacitatea depăşirii ambiţiilor liderilor acesteia. Dacă pînă în ajunul alegerilor locale, AIE nu va fi în stare să stopeze declinul a ceea ce numim optimismul social, şi care transpare foarte clar din sondaje, acest optimism social fiind legat de perceperea de către cetăţeni a situaţiei social-economice şi de perceperea AIE ca fiind capabilă să asigure o guvernare cît mai eficientă, atunci eşecul va afecta toate componentele structurii respective. PCRM îşi doreşte slăbirea AIE, dar nu cred că este pregătit să guverneze împreună cu PLDM – scopurile declarate sunt foarte diferite, - nu cred că şi PLDM ar fi interesat să discute cu PCRM integrarea Republicii Moldova în Uniunea vamală cu Rusia. În acest sens nu este exclusă o simplă coordonare nedeclarată a acţiunilor PLDM şi PCRM pentru slăbirea influenţei PDM şi discreditarea acestei formaţiuni. Dar supărările etalate de liderii PDM şi PL ar putea finalmente justifica o cooperare nedeclarată între PLDM şi PCRM. Partea proastă este că în astfel de circumstanţe mitul despre “Moldova — istorie de succes în Parteneriatul Estic” se va dezumfla rapid şi cu cele mai negative consecinţe de durată pentru Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG