Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu cere intensificarea combaterii evaziunii fiscale


Președintele Traian Băsescu
Președintele Traian Băsescu

Elanul anti-corupție al președintelui nu este împărtășit de Partidul Democrat Liberal.

2010 a fost primul an in care institutiile statului roman au inceput sa functioneze, a spus presedintele Romaniei, Traian Basescu la sedinta de bilant a parchetului general, accentuind ca este vorba doar despre un inceput. Procurorul general Codruta Kovesi a subliniat ca anul trecut procurorii romani au sechestrat bunuri in valoare de 300 de milioane de euro, numarul celor trimisi in judecata pentru evaziune si contrabanda a crescut cu 125 la suta, iar a celor care au ajuns in fata judecatorilor pentru fapte de coruptie s-a marit cu 40 la suta.

Presedintele roman le-a spus procurorilor ca batalia cu evaziunea fiscala si cu evazionistii trebuie sa continue “tot mai apasat” si “fara menajamente”. “Nimic nu slabeste mai mult un stat - a declarat presedintele Traian Basescu - decit diminuarea resurselor financiare la care are dreptul pentru a putea plati pensii, pentu a achita salarii si pentru a asigura functionarea institutiilor”.

Presedintele Romaniei a dezvaluit ca din documentele discutate in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii rezulta ca peste 30 la suta din resursele care se cuvin statului roman au ramas in miinile evazionistilor. Evaziunea fiscala devine astfel principala problema a bugetului de stat, in conditiile in care veniturile s-au micsorat dramatic din cauza crizei financiare.

“Orice ban furat statului este un atac la siguranta lui, la siguranta sociala, la siguranta functionarii institutiilor” crede presedintele roman, care a cistigat si primul si al doilea mandat pe seama luptei anticoruptie. Acest stindard pe care ar fi vrut sa-l predea partidului sau ramine deocamdata sa fluture doar pentru presedinte, dupa ce conducerea largita a democrat-liberalilor romani a respins simbata categoric propunerile de introducere in statutul PDL a normelor de integritate.

Fosta ministra a justitiei, Monica Macovei impreuna cu alti doi colegi de partid au propus intre altele ca toti membrii de partid care au fost trimisi in judecata sa se autosuspende din partid si din functiile publice pe care le ocupa, iar democrat-liberalilor sa li se interzica sa faca afaceri cu statul.

Asadar partidul presedintelui Traian Basescu refuza sa preia stafeta anticoruptie, iar unul dintre argumente a fost ca 200 de primari democrat-liberali ar trebui sa se retraga in cazul in care regulile de integritate ar fi fost acceptate. Cu alte cuvinte democrat-liberalii romani lupta impotriva coruptiei, doar atita vreme cit lupta nu-i atinge in mod direct.
XS
SM
MD
LG