Linkuri accesibilitate

8 martie 2011 - o sută de ani de luptă pentru drepturile femeii


8 martie la Chișinău
8 martie la Chișinău

Catinca Mardarovici: „este bine ca R. Moldova să rămână pe o dispoziţie şi de sărbătoare dar şi de revendicări”.


Astăzi, cum constatam, este 8 martie, unica zi – cum ironizează mulţi - a femeilor, pentru că restul aparţin şi sunt privilegiul bărbaţilor... Şi dacă Săptămâna Mironosiţelor, sărbătorită după a treia duminică de la Paşte, mai e departe, vor vorbi astăzi despre Ziua internaţională a femeii: semnificaţii, ritual, justificare, prejudecăţi, utilitate.....
Invita Europei Libere în această dimineaţă este Catinca Mardarovici, preşedinta Clubului Politic al Femeilor “50/50”
.

Interviul matinal EL: Catinca Mardarovici și condiția femeii în Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:47 0:00
Link direct


Europa Liberă: Doamnă Mardarovici, sunt tot mai multe persoane care părăsesc rândurile celora care sunt fani ai sărbătorii de 8 martie... Inclusiv din motiv că toate urările adresate doamnelor s-ar putea reduce la următoarea frază: vă dorim ca bărbaţii să fie în toate zilele anului măcar aproximativ cum sunt astăzi... Din punctul Dvs de vedere, modul în care acum se cultivă – şi apropo nu doar de către bărbaţi - acest cult şi ritual – 8 martie – este mai mult benefic pentru egalitatea de gen sau e doar un prilej şi un mod de a camufla gravele probleme ce se mai menţin?

Catinca Mardarovici
Catinca Mardarovici:
„Ei bine, pentru Republica Moldova eu cred că se mai păstrează acea atmosferă a zilei de 8 martie ca o sărbătoare pentru a felicita şi a aduce un omagiu mamelor, femeilor, preluat încă din perioada sovietică pentru a nuanţa în această zi şi problemele care există şi cu care se confruntă femeile.

Personal sunt o adeptă a faptului că 8 martie este o sărbătoare şi o zi în care femeilor nu ar trebui să li se aducă doar flori, e o zi în care trebuie să ne reamintim, în primul rînd, de cele care într-o perioadă de o sută de ani au luptat pentru drepturile femeilor, pentru că anul acesta sunt o sută de ani de când se sărbătoreşte ziua de 8 martie. ”

Europa Liberă: Într-adevăr e cea de-a o suta zi de 8 martie, da.

Catinca Mardarovici:
„Eu zic să comemorăm ar fi fost foarte bine, poate, pe cele care în aceşti o sută de ani au luptat pentru drepturile femeilor. Ca să amintesc aici, cînd zic drepturile femeilor, mă gândesc că abia la mijlocul secolului trecut femeile au obţinut, nu li s-au dat, dar au obţinut într-o luptă, să zic aşa, foarte crâncenă, drepturi egale cu bărbaţii în linii mari. Drepturi sociale, drepturi economice, şi ultimele drepturi pe care le-au obţinut au fost drepturile politice.

În Republica Moldova bineînţeles că uneori noi exagerăm şi lăsăm 8 martie să fie doar o sărbătoare în care se dăruiesc flori. Chiar am văzut şi zilele acestea, în cadrul partidelor politice cadouri, dansuri, mese, flori şi fără nicio discuţie despre probleme. Dat fiind că această zi este una când şi ONU sărbătoreşte, felicită femeile, discută despre probleme în această zi, este bine ca şi Republica Moldova în continuare să rămână pe o dispoziţie şi de sărbătoare dar şi de revendicări. Apropo, şi în Republica Moldova astăzi va avea loc un marş cu această ocazie cu care vom spune şi despre problemele cu care se confruntă femeile”.
Ziua Internațională a Femeii în India


Europa Liberă: Doamnă Mardarovici, revenim la acest marş neapărat. Acum că spuneţi dvs ar trebui să se menţină atmosfera de sărbătoare, de fapt, ţările unde această sărbătoare este legală sunt Afganistan, Azerbaidjan, Vietnam, Zambia şi alte câteva ţări în care se sărbătoreşte legal această zi. Interesant este că în China şi Nepal acastă sărbătoare este doar pentru femei, e zi liberă bănuiesc. Iată că în Republica Moldova şi bărbaţii beneficiază de această zi, dar să revenim la problemele de care vorbeam. În Republica Moldova autorităţile susţin că au făcut destul de mult în sensul libertăţii de gen. O direcţie pentru politicile de asigurare a egalităţii de gen a fost creată, o comisie guvernamentală pentru egalitate între femei şi bărbaţi, au fost desemnaţi responsabili pentru egalitatea de gen în diferite ministere. Dar realităţile rămân aşa cum au fost sau se mişcă foarte încet – salariul este cu 72 la sută mai mic decât cel al bărbaţilor, există doar 21 de femei în Parlament şi o singură femeie ministră în Guvern. Situaţia nu este chiar atât de sărbătorească, dna Mardarovici, nu este aşa?

Catinca Mardarovici:
„Este adevărat, situaţia nu este chiar atât de sărbătorească. În acelaşi timp trebuie să ne învăţăm să ne bucurăm de micile succese pe care le-am realizat şi eu cred că femeile în Republica Moldova, în aceşti 20 de ani de independenţă au reuşit să înscrie şi anumite succese.

Spre exemplu, în sfârşit, practic, legislaţia Republicii Moldova nu mai conţine prevederi discriminatorii aşa cum erau chiar în perioada sovietică când la 8 martie cântam şi ne bucuram că suntem cele mai fericite pe pământ şi că nu mai avem nicio problemă. La ora actuală legislaţia Republicii Moldova, cu excepţia legii cu privire la pensii, în care se menţine o situaţia discriminatorie din punctul meu de vedere, în femeile se pensionează la 57 de ani iar bărbaţii la 62 de ani, dar în rest legislaţia este oferă drepturi legale.

Problema la care Republica Moldova înscrie grave restanţe e crearea de oportunităţi egale pentru femei şi bărbaţi pentru a se realiza profesional, pentru a accede în funcţii decizionale. Aici se adaugă insuficienta reprezentare a femeilor în structurile politice, numărul foarte mic încă de locuri în grădiniţă, servicii sociale, dar eu cred că acestea sunt barierele cu care se confruntă femeile pentru a se realiza profesional. În acelaşi timp, dezvoltarea şi eliminarea acestor bariere ar duce la succes şi creşterea bunăstării atât a femeilor cât şi a bărbaţilor în Republica Moldova.

Sigur că mai sunt în continuare foarte multe femei care poartă singure povara creşterii şi îngrijirii copiilor pentru că o parte din bărbaţi şi o parte din femei au luat drumul pribegiei şi nu pentru că şi-au dorit acest lucru, ci pentru că aşa e perioada de tranziţie care pentru Republica Moldova durează de 20 de ani, dar sperăm să se schimbe aceste lucruri. Noi am realizat unele succese, putem vorbi despre societatea civilă pentru drepturile femeilor, care deja ca număr suntem destul de multe organizaţii şi ca voce care este auzită în societate. Sigur că mecanismele instituţionale abordează problemele destul de formal, nu este o înţelegere conştientizată a misiunii lor. În acelaşi timp trebuie să spunem că femeile din partidele politice au reuşit să obţină un capitol în programul de guvernare numit „Dezvoltarea politicilor de gen”. Deci, facem paşi, bineînţeles că nu atât de mari ca să fie resimţiţi de toată lumea, de femei şi bărbaţi în Republica Moldova”.

Europa Liberă: Dna Mardarovici, prevederi legale cred că pot fi asigurate şi ajustate la cele mai înduioşătoare standarde, dar nu credeţi că este o problemă de mentalitate de vreme ce mă uit, iată, în rândurile primarilor care sunt nişte oameni aleşi de lume, nu poţi impune alegerea unui număr oarecare de primari, sunt doar 17,4 la sută doamne.

Catinca Mardarovici:
„Aşa e, dar eu văd asta ca un succes. Sunt doar 17 la sută, dar dacă comparăm această cifră cu începutul anilor 1990, când erau 6 %, păi 17 la sută este un succes. Mai mult ca atât, am avut un număr de 220 şi ceva de femei care au candidat. Deci, femeile au început să prindă la curaj şi să candideze, şi acolo unde ele cu adevărat şi-au propus acest lucru, sunt alese. Avem primării în care femeile candidează şi obţin victorii deja trei, patru mandate.

La Chișinău
Femeile învaţă să candideze, femeile învaţă să lupte pentru că şi femeile şi bărbaţii nu au învăţat acest lucru în timpul Uniunii Sovietice, noi nu am avut acest lucru, nu am avut această experienţă, pe de altă parte, a existat educaţia că o femeie nu e bine să fie carieristă, că o femeie trebuie să aştepte să fie propusă, să fie promovată, că de altfel se spune: „Aaaa, nu îi stă bine, nu se mai mărită o sută de ani o domnişoară care este ambiţioasă.” Aşa era mentalitatea.

Acum aceste lucruri se schimbă, acum femeile au învăţat şi am avut 17 la sută alese, candiate şi mai multe, şi eu sper şi sunt sigură că alegerile din acest an vor fi o surpriză pentru întreaga societate, pentru că din ce cunoaştem deja, un număr mai impresionat de femei vor candida la funcţiile de primar”.

Europa Liberă: Dna Mardarovici, vorbind de promovare, exista o solidaritate feminina? Sunt femeile bune în a-şi crea „relaţiile” în ceea ce priveşte cariera.Sunt voci care spun că femeile ar fi mai puţin unite ca bărbaţii.

Catinca Mardarovici:
„Solidaritatea se învaţă, dacă şi noi femeile am avea cultura, posibilitatea să venim la un meci de fotbal, să ne strângem pe un stadion şi să strigăm şi să admirăm alte 22 de femei care aleargă şi sunt bune – uite aşa se formează solidaritatea. Dacă femeile ar merge cu echipele la baruri, la saună, pentru că acestea sunt forme prin care se creează solidaritatea în general, deja acolo unde femeile sunt mai multe, unde se întâlnesc mai des, femeile reuşesc să fie solidare şi au cred că această idee despre lipsa de solidaritate a femeilor – unele femei spun că ar fi gândită tot de bărbaţi pentru a ne descuraja ca să ne solidarizăm. Eu cred în solidaritatea feminină, dar acest lucru se învaţă”.

Europa Liberă: Doamnă Mardarovici, vă mulţumim mult pentru această discuţie. Doamnelor şi domnilor , invitata emisiunii din această dimineaţă a fost doamna Catinca Mardarovici, preşedinta Clubului Politic al Femeilor „50/50”.
XS
SM
MD
LG