Linkuri accesibilitate

Barack Obama dispune reluarea proceselor militare de la Guantanamo Bay


Centrul de detenție de la Guantanamo Bay
Centrul de detenție de la Guantanamo Bay

Decizia privind reluarea proceselor militare poate amâna închiderea centrului de detenţie din Cuba, una din promisiunile electorale ale preşedintelui american.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a dat dispoziţie să se reia, după o pauză de peste doi ani, procesele militare împotriva suspecţilor de terorism deţinuţi la Guantanamo Bay. Cu toate acestea, Casa Albă a spus că administraţia Obama nu renunţă la intenţia să închidă controversatul centru de detenţie din Cuba.

Barack Obama suspendase procesele militare ale deţinuţilor de la Guantanamo Bay în ianuarie 2009. A fost prima decizie pe care a luat-o ca preşedinte, pe fundalul controverselor privind tratamentul aplicat deţinuţilor la principala închisoare militară pentru suspecţii de terorism.

În anunţul de luni prin care a anulat moratoriul, preşedintele Obama a spus că va permite reluarea proceselor militare pentru „a extinde capacitatea Statelor Unite de a-i aduce pe terorişti în faţa justiţiei”. „Cred cu tărie că sistemul american de justiţie este o componentă cheie a arsenalului nostru în războiul cu al-Qaida şi afiliaţii ei”, a spus Obama. El a reafirmat în acelaşi timp sprijinul pentru judecarea suspecţilor de terorism în tribunalele federale americane, nu în cele militare.

În închisoarea din Cuba se află în prezent aproximativ 170 de deţinuţi, inclusiv principalii suspecţi în cazul atacurilor teroriste de pe 11 septembrie 2001 şi altor atentate împotriva Statelor Unite, precum şi prizonieri din Afganistan şi alte ţări.

Casa Albă a spus că va permite din nou procesele militare după o serie de reforme între care interzicerea folosirii unor declaraţii obţinute prin „tratament nemilos, inuman ori degradant”.

Cu toate acestea, sunt aşteptate critici din partea organizaţiilor pentru drepturile omului. Una din principalele critici a vizat în trecut posibilitatea aflării suspecţilor de terorism în detenţie pe o perioadă indefinită fără a fi judecaţi. Prin dispoziţia dată luni, preşedintele Obama le oferă, însă, suspecţilor dreptul la reevaluarea periodică a motivelor detenţiei, aşa încât să fie posibilă detenţia fără proces numai în cazul celor despre care se consideră că reprezintă un pericol semnificativ pentru securitatea Statelor Unite.

Decizia privind reluarea proceselor militare poate amâna, însă, şi mai mult închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo Bay, care a fost una din promisiunile electorale ale preşedintelui american. Ea urma a fi îndeplinită încă anul trecut, dar opoziţia din Congres faţă de transferarea deţinuţilor în închisori din Statele Unite a blocat planurile prezidenţiale.

De asemenea, administraţiei Obama i-a fost greu să găsească ţări care ar accepta să preia zeci de prizonieri de la Guantanamo Bay care pot fi eliberaţi. Până acum, 67 de deţinuţi au fost transferaţi în alte ţări, între care Albania, Bulgaria, Franţa, Georgia, Germania şi Letonia.

Primul proces la centrul de detenţie din Cuba după dispoziţia de luni a preşedintelui Obama poate fi acela al lui Abd al-Rahim al-Nashiri, presupusul organizator al atacului cu bombă din 2000 asupra navei militare americane USS Cole. Al-Nashiri, saudit de origine yemenită, se află în detenţie la Guantanamo Bay din 2006.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG