Linkuri accesibilitate

America și-a însușit principiul egalității raselor


Michelle Obama vorbind la Universitatea din Pennsylvania
Michelle Obama vorbind la Universitatea din Pennsylvania

Europenii înaintea americanilor în privința egalității de gen

Europenii sunt tentati sa creada ca marea schimbare care s-a produs la Casa Alba este ca americanii au preferat pentru prima data in istorie un presedinte de culoare. Dar asta doar pentru ca, din varii motive care se circumscriu conservatorismului istoric, in Europa societatea multiculturala este inca departe de a functiona cu succes. Va imaginati un presedinte turc in Germania, de pilda?

Asadar, ceea ce pentru noi este inca greu de conceput, pentru americani a fost deja posibil. Dar si reciproca este valabila. De pilda, americanii ar fi tentati sa mai aleaga o data un presedinte de culoare, decat sa aleaga o femeie presedinte. Asta in timp ce in Europa, Marea Britanie si Danemarca sunt conduse de regine, iar Finlanda, Irlanda si Lituania, de femei presedinte. A, si sa nu uitam de inca o prezenta notabila pe aceasta lista: cancelarul german Angela Merkel.

„America a depasit preconceptiile care tin de chestiunea rasiala. Ceea ce asteapta America inca este prima femeie presedinte, ceea ce Europa are deja in mai multe tari. Nu gasiti interesant ca America a fost capabila mai degraba sa aleaga un presedinte de culoare, decat pe Hillary Clinton, ca prima presedinte femeie?“mi-a spus Christoph von Marschall, jurnalist german autor al biografiilor sotilor Obama.

Aproape 29 la suta dintre miniștrii de pe batranul continent sunt femei si in jur de 22% dintre parlamentari. Cifra pare mare raportata la ce aveam acum 5 ani, de pilda, cand din 100 de ministri europeni, doar 20 erau femei. Bine, Consiliul Europei impune un mininum de 40%, dar deocamdata, doar in Norvegia avem de-a face cu asa o cifra. Si asta doar pentru ca procentul a fost impus prin lege atat in unitatile de stat cat si in companiile private.

Dar sa revenim la biroul oval din Casa Alba. Probabil ca nu e zi mai potrivita decat cea de azi pentru a vorbi despre personajul feminin care anima nu doar viata presedintelui american, ci si acest loc devenit celebru de la Bill Clinton si Monica Lewinsky incoace. Pe scurt: Michelle LaVaughn Robinson Obama, copil nascut la Chicago, avocat scolit la Princeton si Harward, actualmente mama de fete si sotie de presedinte american. O femeie revolutionara, spun cei care o cunosc, cum e si cazul lui Christoph von Marschall. In paranteza fie spus, von Marschall, corespondentul publicatiei berlineze Tagesspiegel la Casa Alba, a insotit cuplul Obama in timpul campaniei electorale pentru alegerile din 2009. I-a observat, si-a luat notite si a publicat apoi doua carti: "Barack Obama. Un Kennedy negru" si "Michelle Obama. Un vis american". Ambele volume au avut un succes imens in Germania fiind si traduse de altfel in numeroase limbi.

„Michelle Obama nu doar ca este prima prima doamna de culoare de la Casa Alba, dar se bucura in randul americanilor de un nivel de simpatie mult mai ridicat decat al sotului sau: peste 60% dintre americani o plac, crede Von Marchall. Tot ceea ce face are conotatie politica. De exemplu felul in care arata public cum isi creste copiii, cu un nivel ridicat de disciplina, ii educa sa fie un exemplu in societate.“

Multi sunt de parere ca Michelle Obama a devenit un model intr-o tara care desi si-a ales un presedinte de culoare nu mai este multumită acum de el.

Oare cat din simpatia de care se bucura Michelle, se datoreaza, ca si in cazul lui Lady Di sau Jackie Kennedy, statutului de fashion icon?
XS
SM
MD
LG