Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Botniţă pentru deviaţionişti


Béla Tarr la o conferință de presă la Berlinale

Încercările de intimidare a regizorului Béla Tarr din Ungaria, distins cu un Urs de Argint la recentul Festival Internaţional al Filmului din Berlin.


Ziarul berlinez „Der Tagesspiegel“ revine în ediţia sa de marţi asupra cazului Béla Tarr din Ungaria. Acesta a fost expus unui masiv tir de critici din partea susţinătorilor actualului guvern Fidesz din Ungaria, după apariţia unui interviu (pe 20 februarie), acordat ziarului amintit în timpul Festivalului internaţional al Filmului din Berlin (10-20 februarie a.c.).

În acest interviu regizorul a criticat politica guvernului în domeniul cultural, a povestit despre încercarea de a pune botniţă intelectualilor care deviază de la linia marcată de actuala putere de la Budapesta, dînd de înţeles că Ungaria se află pe calea de a deveni o autocraţie, iar acolo e în curs de desfăşurare o „luptă culturală“.
Béla Tarr (Foto: Berlinale)


Guvernul urăşte intelectualii şi îi calomniază drept trădători de ţară, a spus Tarr. Totodată a criticat condiţiile de muncă ale cineaştilor şi stoparea subvenţiilor. Singura persoană care decide acum asupra acordării de subvenţii este producătorul de la Hollywood, Andrew G. Vajna, care taie şi spînzură şi care impune producţiilor cinematografice naţionale gustul său îndoielnic.

După apariţia interviului, Béla Tarr a fost sunat de către secretarul de stat în ministerul culturii, Géza Szöcs care l-a luat la întrebări.

Béla Tarr, născut în 1955 în oraşul Pécs, este pe lîngă István Szabó unul dintre cei mai cunoscuţi cineaşti din Ungaria. Primul său film din 1977, „Family Nest” i-a creat o faimă naţională, iar cu filmul „Kárhozat” (Blestem), din 1987, a reuşit să se impună în plan internaţional. În 1994 a urmat filmul său de peste nouă ore, „Sátántangó” (Tangoul satanic), urmat, în anul 2000, de „Werckmeister Harmóniák” şi „The Man from London”.

Imagine din filmul premiat la Berlinale
Ultima sa creaţie cinematografică, cu o lungime de aproape trei ore, A Torinói Ló” (Calul din Torino) a fost distins anul acesta cu premiul special al juriului Berlinalei, obţinînd un Urs de Argint. Béla Tarr a anunţat că intenţionează să-şi încheie cu acest film cariera de regizor.

Şeful firmei de stat, Mokep, care se ocupă de difuzarea filmelor în Ungaria, Bálazs Gulyás, a calificat declaraţiile regizorului drept „prostii“. Firma de difuzare a anunţat că nu va mai distribui filmul premiat.
XS
SM
MD
LG