Linkuri accesibilitate

Situație de pat în luptele din Libia


Luptele de la Ras Lanuf
Luptele de la Ras Lanuf

Insurgenții încearcă să obţină legitimitate internaţională, trimiţând o delegaţie la Parlamentul European de la Strasbourg.

În Libia, trupele loiale preşedintelui Muammar Gaddafi continuă atacurile asupra forţelor opoziţiei întărite în zone strategice la est şi vest de capitala Tripoli. Dar, după săptămâni de violenţe nici una dintre părţi nu pare capabilă să obţină vreun avantaj decisiv.

Potrivit relatărilor de presă din Al-Zawiyah, tancurile şi artileria trupelor guvernamentale au bombardat azi poziţiile rebelilor, asaltul împotriva oraşului vestic controlat de opoziţie durând de cinci zile. Ciocnirile descrise drept „lupte grele” au cauzat închiderea unei rafinării de lângă Al-Zawiyah.

La est de Tripoli, forţele lui Gaddafi spun că ar fi restabilit în ultimele 48 de ore controlul în localitatea Ben Jawad iar aviaţia a lansat câteva atacuri asupra oraşului Ras Lanuf, care găzduieşte un terminal petrolier.

Forţele opoziţiei de la Ras Lanuf răspund cu focuri ale artileriei antiaeriene, susţinând că ar fi doborât câteva avioane în ultimele două zile.

La Ras Lanuf este amplasat un important depozit de gaze naturale. Dacă este lovit şi aruncat în aer, explozia poate fi fatală pentru oricine pe o rază de 15 kilometri.

Un combatant al opoziţiei a declarat presei că forţele rebele din oraş sunt încrezătoare în victoria asupra tiranului Gaddafi, după cum l-a numit pe liderul libian, care conduce ţara de 42 de ani.

Pe plan internaţional, continuă discuţiile despre impunerea interdicţiei zborurilor în Libia, pentru a-l împiedica pe Gaddafi să-şi bombardeze oponenţii. Franţa şi Marea Britanie sunt ţările care promovează cel mai insistent această idee, care ar însemna, în practică, bombardarea Libiei pentru a-i distruge apărarea antiaeriană.

Statele Unite spun că nici o opţiune nu este exclusă, dar secretarul de stat Hillary Clinton a atras atenţia ca impunerea interdicţiei de zbor trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate ONU. În Consiliu Rusia s-a opus până acum intervenţiei străine în conflictul din Libia.

Într-un interviu difuzat astăzi, colonelul Muammar Gaddafi a făcut declaraţii sfidătoare, spunând că este gata să lupte împotriva ţărilor occidentale, pe care le-a acuzat că ar dori să pună mâna pe petrolul libian.

Gaddafi a insistat în acelaşi timp că teroriştii străini legaţi cu al-Qaida sunt responsabili pentru revolta din Libia, unde ar fi recrutat, drogat şi spălat pe creier tineretul libian.

Între timp, rebelii anti-Gaddafi încearcă să obţină legitimitate internaţională, trimiţând o delegaţie în vizită la Parlamentul European la Strasbourg. În rezultat, europarlamentarii au cerut astăzi liderilor Uniunii Europene să recunoască oficial opoziţia libiană şi să sprijine interdicţia zborurilor.

Şefa politicii externe europene, Catherine Ashton le-a răspuns că implicarea europeană trebuie să însemne deocamdată evacuarea refugiaţilor şi ajutoare umanitare. Orice decizie va lua Uniunea Europeană pe viitor, ea trebuie luată în cunoştinţă de cauză şi cu sprijinul oamenilor pe care îi va afecta.

Ashton a spus că deşi europenii l-au scos pe Gaddafi din izolare în ultimii ani, a venit timpul să-l trimită la loc, fără cale de întoarcere.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG