Linkuri accesibilitate

Agenda convorbirilor lui Joseph Biden la Moscova


Dmitry Medvedev îl întîmpină pe Joe Biden la reședința sa din Gorki

Vice-președintele american va aborda cu Dmitry Medvedev chestiuni legate de sistemul anti-rachetă și dorința Rusiei de a adera la OMC.

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden se întâlneşte astăzi la Moscova cu preşedintele Dmitry Medvedev, la începutul unei vizite în Rusia. Casa Albă a spus că Biden va încerca să ducă mai departe efortul „resetării” relaţiilor ruso-americane.

În fruntea agendei vicepreşedintelui Biden la Moscova se află apărarea şi comerţul.
Vizita are loc la doar câteva săptămâni după intrarea în vigoare a noului tratat START, semnat de preşedinţii Barack Obama şi Dmitry Medvedev în aprilie anul trecut.
În baza noii înţelegeri, care înlocuieşte un acord din vremea războiului rece, Statele Unite şi Rusia se obligă să-şi reducă arsenalele nucleare.

Cele două ţări mai au însă diferenţe de opinie asupra intenţiei Washingtonului de a desfăşura un nou sistem antirachetă în Europa, pe care s-o apere de eventuale atacuri din partea unor ţări ca Iranul.

Obama a redus proporţiile sistemului faţă de predecesorul său George Bush, o mişcare care pare să fi calmat parţial temerile Moscovei, asigurând în schimb sprijinul ruşilor pentru măsuri mai dure împotriva programului nuclear iranian.

Rusia are însă mai departe obiecţii faţă de scutul antirachetă şi vrea să aibă acces în orice nou sistem instalat în Europa de Statele Unite şi NATO.

Biden şi gazdele sale ruse vor discuta de asemenea despre tulburările politice din lumea arabă. Moscova se opune unei eventuale intervenţii militare împotriva regimului din Libia, în vreme ce Washingtonul spune doar că nu exclude nici o asemenea posibilitate.

Un alt punct de pe agenda vizitei lui Biden este dorinţa Rusiei de a se alătura Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Rusia este cea mai mare economie neinclusă în organizaţie, şi încearcă să devină membră de 18 ani. Vorbind astăzi cu oamenii de afaceri ruşi în apropierea Moscovei, Biden a promis sprijin american în privinţa OMC, dar a avertizat asupra corupţiei larg-răspândite în Rusia.

„Investitorii au nevoie de asigurări că sistemul juridic îi va trata în mod corect şi că va reacţiona prompt la îngrijorările lor”, a spus Biden. Vicepreşedintele american a făcut aceste remarci la Skolkovo, un orăşel de lângă Moscova unde Kremlinul ar vrea să creeze un fel de Sillicon Valley – un centru al tehnologiei informaţionale.

Tot la Skolkovo, Biden a asistat la semnarea unui contract între constructorul american de avioane Boeing şi compania aeriană naţională a Rusiei Aeroflot, care urmează să cumpere opt aeronave de la firma cu sediul la Seattle.

Joi Joseph Biden se va întâlni cu mai mulţi activişti ruşi pentru drepturile omului, încheindu-şi vizita cu un discurs la Universitatea de Stat de la Moscova despre viitorul relaţiilor americano-ruse.
XS
SM
MD
LG