Linkuri accesibilitate

Sprijinul SUA pentru reformele de integrare UE


Ambasadorul american Asif Chaudhry
Ambasadorul american Asif Chaudhry

Ambasadorul american Asif Chaudhry: Vizita vice-președintelui Joseph Biden e o dovadă a importanței acordată de Washington Moldovei.



In pregătirea vizitei vice-preşedintelui american Joe Biden la Chişinău, ambasadorul Statelor Unite Asif Chaudhry a organizat astăzi o întâlnire cu presa. Diplomatul american a vorbit despre această vizită ca despre una „istorică”, dovadă fiind faptul că Joseph Biden are programate nu doar întâlniri cu oficialii moldoveni, dar va ţine şi un discurs public în faţa cetăţenilor moldoveni. Semn, a continuat ambasadorul, că Republica Moldova este în acest moment un stat extrem de important pentru SUA.

Asif Chaudhry a fost nevoit să infirme existenţa unor valenţe electorale ale vizitei, de sprijin pentru anumite forţe politice de la Chişinău. Întrebat de ce Joseph Biden vine la Chişinău tocmai acum, când aici există o criză politică ce pare fără de sfârşit, diplomatul a spus că evenimentul trebuie privit drept un semn de sprijin, dar exclusiv pentru reformele economice, politice şi instituţionale pe care le realizează în acest moment guvernarea de la Chişinău.

„Credem că este o perioadă deosebită. Tindeţi să vă integraţi în Uniunea Europeană, aţi demarat mai multe reforme. Credem că este momentul perfect pentru a ne manifesta sprijinul nostru pentru aceste reforme”, a spus Asif Chaudhry.

Am fost curioşi să aflăm dacă aşa cazuri concrete precum sunt cele ale jurnalistului Ernest Vardanean şi inspectorului fiscal Ilie Cazac, tineri condamnaţi la Tiraspol pentru ceea ce autorităţile transnistrene consider a fi „înaltă trădare şi spionaj în favoarea Moldovei” ar putea figura pe agenda de discuţii dintre emisarul Casei Albe şi demnitarii moldoveni. Diplomatul ne-a spus că nu este pregătiti să dea astfel de detalii, dar că SUA şi domnia sa personal au făcut toate demersurile necesare în vederea apărării drepturilor celor doi tineri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG