Linkuri accesibilitate

Vor susține PD și PL proiectul de buget după reuniunea Consiliului AIE?


Veaceslav Ioniță (Comisia parlamentară pentru buget şi finanţe)

Proiectul legii bugetului pe agenda ședinței de sîmbătă a guvernului.

Guvernul va incerca in aceasta sâmbătă din nou să aprobe legea bugetului pentru anul în curs. O lege adoptarea căreia a fost amânată mai întâi din cauza alegerilor, iar mai apoi - a negocierilor cu FMI. Neînţelegerile din alianţă au făcut imposibilă votarea documentului în guvern săptămâna trecută, iar dacă legea va întârzia prea mult, indexarea din 1 aprilie a pensiilor cu 8,5 la sută s-ar putea să nu fie posibilă. Care sunt obiecţiile partenerilor din coaliţie ce întârzie votarea bugetului?

Motivul supărării democraţilor şi liberalilor pe premier este că acesta le-ar fi pus în faţă un document neconsultat în alianţă şi care reflectă doar punctul de vedere al liberal-democraţilor asupra proceselor bugetar-fiscale pentru anul în curs. Cel puţin aceasta era explicaţia invocată săptămâna trecută când, pentru a evita polemicile cu partenerii, Vlad Filat a amânat votarea în executiv a bugetului, nu înainte de a spune că nu ar fi obligat să se consulte cu partenerii, mai ales că ei au participat la negocierile cu FMI când s-au punctat majoritatea acestor politici.

Iar preşedintele comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, ne-a spus astăzi că democraţii ar fi nemulţumiţi de majorarea accizelor la ţigări şi alcool convenită cu FMI şi aplicabilă din 1 aprilie, precum şi că ar vrea anumite modificări în politica tarifară.

Obiecții PD și PL
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct


Veaceslav Ioniță: “Legat de restituirea TVA în municipiul Chişinău , care sună foarte frumos – că, uite, întoarcem înapoi la agenţii economici TVA – unicul lucru pe care îl uită să-l spună este că aceasta ar însemna să prejudiciezi bugetul de stat cu 1 miliard de lei, bani care ar ajunge pentru pensii pe o lună şi jumătate şi beneficieri ar fi câteva companii, în frunte cu Moldtelecom-ul care ar câştiga vreo 150 de milioane. Asta nu se spune, în schimb se pune în faţă interesul naţional.”

Vorba fiind despre scutirea de taxe a venitului reinvestit precum se procedează faţă de companiile din alte localităţi decât Chişinău şi Bălţi.

Democraţii confirmă în parte că ar avea aceste două obiecţii, dar sugerează că există loc pentru compromis. Dumitru Diacov: “S-a convenit ca bugetul să fie pus în discuţie la guvern sâmbătă. Reprezentanţii PD în executiv au mandate pentru a vota, dar vom avea anumite obiecţii pe care ni le vom expune public.”

Liberalii par mai înverşunaţi şi avertizează că bătălia principală pe buget se va da în legislativ. Mihai Ghimpu: “Nu se termină discuţia cu executivul. Va veni şi în parlament. Aici se hotărăşte. Când o să aibă majoritatea, atunci o să decidă. Cât suntem alianţă, trebuie să decidem colegial. Nu vrea să fie marionetă? Da noi ce suntem dară?”

Mihai Ghimpu crede că guvernul ar trebui să renunţe deja din acest an la scutirea de impozit pe profit reinvestit decisă încă de guvernarea comuniştă şi programată să fie anulată din anul viitor. La fel, el crede că bugetul poliţiei este prea mare, iar cel al agriculturii prea mic în proiectul elaborat de guvern.

Totuşi, după ce s-au întâlnit ieri cu premierul în cadrul consiliului alianţei, atât democraţii, cât şi liberalii se declară decişi să susţină proiectul. Mai ales că din 1 aprilie guvernul trebuie să indexeze pensiile, iar fără un buget adoptat, această măsură ar putea deveni una ilegală.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG