Linkuri accesibilitate

Crucea Roșie: ciocnirile din Libia au evoluat într-un război civil


Lupte intense la Ras Lanouf
Lupte intense la Ras Lanouf

La Bruxelles miniştrii de externe din UE şi miniştrii apărării din NATO s-au întâlnit pentru a discuta posibilitatea unei intervenții militare.


Crucea Roşie a spus astăzi că ciocnirile din Libia au căpătat caracterul unui război civil.
“Din ceea ce înţelegem noi, asistăm deja la un conflict armat fără implicare internaţională sau ceea ce s-ar putea numi un război civil”, a declarat la Geneva Jakob Kellenberger, preşedintele Crucii Roşii Internaţionale, adăugând că organizaţia prevede intensificarea luptelor în Libia.

Pe frontul diplomatic, opoziţia libiană a obţinut astăzi o victorie importantă: Parisul a anunţat că recunoaşte Consiliul Naţional – adică rebelii – drept reprezentant legitim al poporului libian.

Între timp, la Bruxelles miniştrii de externe din UE şi miniştrii apărării din NATO s-au întâlnit pentru a discuta posibilitatea unor acţiuni militare – problemă ce va fi readusă în discuţie la summitul UE de mâine.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a avertizat astăzi că alianţa urmăreşte “toate mişcările” regimului de la Tripoli împotriva civililor şi îşi pregăteşte “o paletă de posibile răspunsuri”.

Anders Fogh Rasmussen a spus că orice operaţiune armată va trebui să ţină seama de trei principii: mai întâi, să existe dovezi că NATO trebuie să intervină, apoi să aibă o bază legală clară şi în al treilea rând să aibă sprjin regional.

Iar coordonatoarea politicii externe europene Catherine Ashton a insistat şi ea, în faţa miniştrilor de externe din UE, că problema Libiei trebuie rezolvată în colaborare cu lumea arabă.

Între timp, în Libia forţele pro-Gaddafi au lansat astăzi ceea ce agenţiile de presă numesc o ofensivă majoră împotriva forţelor rebele din portul petrolier Ras Lanuf, în estul ţării.

Circulă veşti contradictorii despre ce se întâmplă în vestul ţării, unde şi guvernul, şi rebelii spun că ar stăpâni portul Al Zawiah. Iar rebelii şi-au înnoit apelul ca lumea să impună o zonă de interdicţie a zborurilor deasupra Libiei.

Printre ţările care sprijină ideea unei rezoluţii ONU pe această temă se numără Franţa şi Marea Britanie. Statele Unite au anumite rezerve, iar Rusia respinge ipoteza cu totul.
Pe de altă parte, Moscova a anunţat astăzi că firmele ruseşti nu vor mai avea voie să vândă arme Libiei.

Autorităţile Germaniei au ordonat îngheţarea tuturor conturile din băncile germane deţinute de Banca Centrală a Libiei şi de Autoritatea Libiană pentru Investiţii.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG