Linkuri accesibilitate

Miliardarii ruși se înmulțesc - dinamism economic sau venal?


Pentru majoritatea ruşilor, creşterea numărului de miliardari nu este decât confirmarea convergenţei de interese dintre politică şi afaceri.

Oraşul cu cei mai mulţi miliardari nu mai este New York, ci Moscova. Potrivit ultimei liste a miliardarilor lumii, dată publicităţii de revista Forbes, la Moscova trăiesc 79 de miliardari, la New York „numai” 58.

Cu doi ani în urmă, când a izbucnit criza financiară, urmată de cea economică mondială, economia rusă s-a prăbuşit, remarcă corespondentul Europei Libere Gregory Feifer. Iar numărul miliardarilor ruşi s-a redus cu două treimi. Dar acum situaţia s-a schimbat radical.

Steve Forbes, propietarul revistei cu acelaşi nume, remarcă faptul că în zona Asia-Pacific numărul miliardarilor a crescut cu 40 la sută. În cadrul grupului Brazilia, Rusia, India, China – numărul miliardarilor ruşi a crescut de la 62 la 101 iar cel al miliardarilor brazilieni de la 18 la 30. Ceea ce demonstrează că economia mondială a recâştigat în dinamism dar nu în Statele Unite sau Europa.

Revenirea miliardarilor ruşi se explică în cea mai mare parte prin creşterea vertiginoasă a preţurilor pentru materii prime. În acest moment, economia rusă profită de pe urma revoltelor şi protestelor din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu. În acest moment, Rusia este cel mai mare exportator de petrol din lume iar preţul pentru barilul de ţiţei rus a crescut cu 25 la sută, ajungând la 115 dolari.

Ceea ce a revitalizat bursa de la Moscova. Într-o întâlnire televizată, ministrul de finanțe Alexei Kudrin anunţa că pentru prima dată din 2008, Rusia va pune din nou bani în fondul naţional de garanţii. Anunţ primit cu vădită satisfacţie de premierul Vladimir Putin.

Creşterea preţului la petrol a mărit şi valoarea rublei deşi nu suficient pentru a compensa rata inflaţiei, care mănâncă din veniturile ruşilor modeşti. Iar nemulţumirea creşte. Dar nu suficient pentru a-i determina să reacţioneze. În orice fel.

Lev Gudkov de la centrul independent de sondare a opiniei publice Levada susţine că nici un rus normal nu se simte afectat de lista Forbes. Ar putea să se întâmple şi pe lună, atât de departe sunt miliardarii de viaţa şi preocupările cotidiene ale majorității, continuă Gudov.

Pentru majoritatea ruşilor, creşterea numărului de miliardari din ţară nu este decât confirmarea unui sistem economic din ce în ce mai nedrept. Oamenii sunt de părere că toţi politicienii sunt corupţi şi că miliardarii nu există decât din cauza convergenţei de interese dintre politică şi afaceri, mai declară Lev Gudkov.

Şi economistul Mikhail Deliaghin este de părere că lista Forbes nu este decât ilustrarea unui sistem extrem de nejust, în care statul se ocupă numai de interesele celor cu bani, nu şi de cele ale ruşilor care ar avea nevoie de sprijin.

Preşedintele Dimitri Medvedev a vorbit de mult ori de necesitatea modernizării economiei ruse, de faptul că trebuie să reducă dependenţa de exploatarea resurselor naturale. Numai că pentru moment, acestea rămân motorul creşterii economice şi nu se vede nici o schimbare la orizont.

Şi o scurtă nota „regionala” de încheiere: în fostul spaţiu sovietic, există miliardari numai în Rusia, Ucraina şi Kazahstan. Românai are şi ea doi miliardari, între care cel mai bogat este Dinu Patriciu, între altele patronul holdingului media „Adevărul”. Alte ţări central şi est europene cu miliardari sunt Cehia şi Polonia .
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG