Linkuri accesibilitate

„Poate aveţi o ţară mică, dar faceţi lucruri mari”


Vice-președintele american Joe Biden se adresează mulțimii din scuarul Operei

Vice-președintele american Biden: „Reformele sunt dureroase, dar odată cu ele va creşte economia şi vor veni investiţiile.”


Vicepreşedintele american Joseph Biden a ţinut în după-amiaza zilei un discurs public în scuarul Operei, în faţa mai multor mii de moldoveni. Domnul Biden i-a asigurat că SUA îi va sprijini pe calea reformelor democratice şi integrării europene.


Joe Biden le-a spus moldovenilor că trebuie să fie mândri de ceea ce au realizat până acum.

„Experienţa dumnevoastră a demonstrat că tranziţia politică poate fi paşnică, alegerile pot fi libere, iar angajamentul total pentru reforme poate transforma valorile democratice în realitate. Ştiţi din propria experienţă că democraţia nu se obţine uşor, am urmărit cum aţi ajuns aici şi suntem hotărâţi să vă ajutăm să vă consolidaţi realizările,” a spus vicepreşedintele american.

Discursul său a atins transformările din toate ţările care luptă în acest moment pentru libertate. Nu doar din Europa Centrală şi de Est, ci şi cele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

„Cred în voi şi în liderii voştri”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct


„Sunt aici pentru a vă felicita pentru mesajul puternic pe care îl transmiteţi oamenilor din aceste ţari”, a spus emisarul Casei Albe. „Poate aveţi o ţară mică, dar faceţi lucruri mari”, a spus domnul Biden.

Vicepreședintele i-a îndemnat pe moldoveni să-şi continue calea reformelor democratice şi integrării europene, asigurându-i că Statele Unite le vor fi alături pe acest drum.

„Guvernul vostru mai are multe de făcut. Trebuie să luptaţi cu corupţia şi să reformaţi justiţia”, a spus domnul Biden. „Dar cred în voi şi în liderii voştri”, a continuat oficialul.

Vicepreşedintele american a ţinut să-i asigure pe moldoveni că le înţelege îngrijorările legate de creşterea preţurilor şi a somajului.

„Reformele sunt dureroase, dar odată cu ele va creşte economia şi vor veni investiţiile. Dacă veţi continua tot aşa, vă promit că vă vom fi alături”, le-a spus oamenilor Joseph Biden. După care a anunţat că în următorii trei ani Republica Moldova se va bucura de o asistenţă financiară de 262 de milioane de dolari din partea Statelor Unite.

Joe Biden s-a referit şi la sprijinul Statelor Unite pentru soluţionarea problemei transnistrene. A spus că Republica Moldova trebuie să-şi menţină suveranitatea şi integritatea teritorială, iar negocierile pentru reglementarea transnsitreană trebuie să reînceapă cât de curând.

„Viitorul Transnistriei se află în interiorul Republicii Moldova şi al comunităţii europene”, a spus domnul Biden.

Spre finalul discursului, vicepreşedintele SUA le-a mulţumit moldovenilor pentru americanii descendenţi din rude moldoveneşti şi a dat două exemple – cel al primarului de Chicago şi cel al celebrei actriţe de la Holliwood Natalie Portman.

Joe Biden şi-a încheiat discursul cu un „I'll be back”, adică „mă voi întoarce”, iar înainte de plecare a făcut un tur prin mulţime, strângându-le mâna mai multor oamenii din primele rînduri.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG