Linkuri accesibilitate

Conjunctură geopolitică extrem de favorabilă Moldovei


Vice-președintele american Joe Biden la sosirea în Moldova
Vice-președintele american Joe Biden la sosirea în Moldova

Comentatorii Valeriu Vasilică, Natalia Morari și Anatol Golea evaluează declarațiile vice-președintelui american Joseph Biden la Chișinău.


Discursul vicepreşedintelui american aduce mai multă lumină în atmosfera sumbră din ultima perioadă din Moldova, sumbră în sensul aşteptărilor neîmplinite sau a şanselor pe care ea le poate sau nu realiza, e de părere comentatorul politic Valeriu Vasilică, directorul agenţiei de ştiri Info-Prim Neo.

Valeriu Vasilică: „Se pare că de departe se văd lucrurile mai bine sau cel puţin aşa vrea Joe Biden să înţelegem lucrurile: să nu dăm cu piciorul în ceea ce avem bun. Ne îndeamnă să luptăm pentru ceea ce vrem să avem mai bun. Până la urmă, este o impresie de lumină şi de speranţă. Dacă a ajuns un om atât de mare, din atât de mare îndepărtare să vină să zică despre o Moldovă ca şi un caz de succes – poate că aşa şi este, poate că noi suntem mai nerăbdători şi mai puţin muncitori pentru a vedea şi noi înşine acest succes”.

Totul depinde de înţelepciunea clasei politice din Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:05 0:00
Link direct


Ceea ce are de făcut acum Moldova este să muncească, zice Valeriu Vasilică, pentru că, în opinia sa, conjunctura geopolitică este acum extrem de favorabilă Moldovei.

Valeriu Vasilică:
„Şi vizita lui Joe Biden exact aşa trebuie interpretată: nu ne va uita istoria, urmaşii, noi nu vom ierta guvernanţii dacă nu se va realiza această şansă.

Europa Liberă: Dle Vasilică, aceste speranţe credeţi că se referă şi la perspectiva reglementării transnistrene?

Valeriu Vasilică:
Vreau să cred. Pentru că un om de o astfel de talie nu aruncă cuvinte în zadar, nu spune doleanţe. El spune o parte din ceea ce ştie sau vrea să facă. Şi se pare că ar fi şi aici pentru prima dată în ultimii 20 de ani o lumină de speranţă că lucrurile se pot aranja mai bine decât sunt acum, că ţara poare fi reîntregită – să ne amintim că el vine de la Moscova”.

În opinia lui Valeriu Vasilică, încălzirea relaţiilor dinte Washington şi Moscova ar fi şi ea o conjunctură favorabilă Moldovei.

Jurnalista Natalia Morari spune că a reţinut două lucruri mai importante în discursul vicepreşedintelui american.

Natalia Morari:
„Că actriţa Natalie Portman poartă în portmoneul său fotografia bunicii sale din Moldova – asta e foarte interesant, e o noutate pentru mine. Şi al doilea lucru, dar aici deja nu glumesc, este ceea ce a spus dl Biden vizavi de Moscova. El a spus că vine de la Moscova unde era nevoit să explice partenerilor săi din Rusia că e important să lupte cu corupţia şi să meargă pe calea democratică. Însă în Moldova când a venit, imediat a simţit un aer liber, a spus că libertatea pluteşte în aer. Este o chestie foarte şi foarte importantă”.

În opinia Nataliei Morari, acest mesaj a fost adresat nu numai Moldovei, dar şi Federaţiei Ruse, pentru că Statele Unite cred că viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană, iar acest lucru a fost spus pentru prima dată cu atâta tărie. Cât priveşte perspectiva reglementării transnistrene, Natalia Morari crede că acest subiect nu putea fi unul prioritar pe agenda discuţiilor purtate de Joe Biden la Moscova.

Natalia Morari:
„Trebuie să fim realişti. Rusia şi SUA au alte probleme mult mai importante, decât Moldova şi Transnistria, să discute. De aceea, e important că Joe Biden a vorbit despre asta de câteva ori astăzi, fiind aici la Chişinău, asta e foarte important pentru noi. Şi haideţi să vedem dacă zvonurile despre eventuala vizită a Angelei Merkel în Moldova, anul acesta, se vor adeveri, aceasta înseamnă că într-adevăr şi întreaga Europă şi SUA au decis să rezolve problema aceasta. Să vedem. Dar, la momentul actual, totul depinde de înţelepciunea clasei politice din Moldova. Absolut totul. Acum, Moldova are toate şansele să tragă biletul norocos”.

Jurnalista Natalia Morari însă nu exclude că Republica Moldova ar putea şi să rateze şansa de a deveni o istorie de succes, ţinând cont de evoluţiile interne.

Comentatorul politic Anatol Golea, directorul postului de televiziune TV7 crede că mesajul lui Joe Biden a fost previzibil, iar scopul vizitei a fost de a încuraja Republica Moldova pe calea reformelor democratice şi integrării europene. În opinia lui Anatol Golea, Statele Unite înţeleg că eşecul reformelor din Moldova ar putea readuce la putere comuniştii.

Anatol Golea: „Dacă nu vom reuşi în anul curent să alegem preşedintele, în anul viitor vor deveni inevitabile noi alegeri parlamentare. Şi atunci nu este exclusă din nou o votare masivă a Partidului Comuniştilor, ceea ce SUA nu ar vrea să se întâmple. Şi a fost un mesaj încurajator. Aţi observat că Joe Biden a spus: „Cred în Republica Moldova, cred în liderii Dumneavoastră”. Deci s-a pus accentul anume pe lideri, pe actuala conducere”.

Anatol Golea mai crede că ar fi o exagerare totuşi ca vizita şi mesajul vicepreşedintelui american să fie interpretate în sensul că Moldova a ieşit din sfera de influenţă a Rusiei şi a intrat în cea a Statelor Unite, iar acest lucru, în opinia sa, l-ar fi remarcat subtil premierul Vlad Filat în finalul discursului său – că la începutul secolului 21, împărţirea lumii în sfere de influenţă apare ca un anacronism.
XS
SM
MD
LG