Linkuri accesibilitate

52% din exporturile țării noastre sunt produse de origine agricolă


Vasile Bumacov: „Agricultura noastra nu este la pământ, se modernizează”.


Proiectul bugetului de stat prevede 250 de milioane, în timp ce organizațiile agricultorilor sperau să obțină 700 de milioane. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, s-a arătat şi el nemulţumit de alocările prevăzute pentru agricultură, chiar glumind că „doar acum a aflat că optimizarea bugetară înseamnă, de fapt, reducerea alocaţiilor”. Despre diminuarea subvențiilor de stat pentru agricultură, despre dezamăgirea în rîndul agricultorilor vorbim cu conducatorul acestei ramuri, Vasile Bumacov.


Intrebări și răspunsuri despre situația agriculturii: cu ministrul Vasile Bumacov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:20 0:00
Link direct


Europa Liberă: Subvenţionarea este o problemă sensibilă pentru Republica Moldova, în condiţiile în care fiecare a treia întreprindere agricolă este nerentabilă, iar micii producători practică o agricultură de subzistenţă, chiar dacă ponderea acestora în producţia globală se ridică la aproape jumătate din total. Domnule ministru, de ce nu ati reusit sa obtineti o suma mai mare destinata finantarii agriculturii in Bugetul de stat pentru acest an?

Vasile Bumacov
Vasile Bumacov:
Subventiile tot timpul au fost un subiect destul de sensibil pentru agricultori, mai ales din cauza ca tarile vecine sunt putin mai bine subventionate. Dar ce sa facem? Acestea sunt posibilitatile bugetului, ale guvernului. Vom cauta alte cai de sustinere a producatorilor agricoli.

Europa Liberă: Dle Ministru, din cate am reusit sa aflu de la mai multi tarani, anul trecut au primit mai multe subventii decit in anii precedenti, dar le-au primit asa-numitii lideri, care au prezentat pachetul de documente cerut de Ministerul Agriculturii. Intrebati insă ţăranii in particular, ei spun ca nu au primit nimic. Aşa sa fie?

Vasile Bumacov:
Nu este aşa. Anul trecut procedura de subventionare a fost esential schimbata. In loc de o mie si ceva de beneficiari, numarul lor s-a ridicat la aproape 5000. De aceea, evident ca nu a fost posibil ca fiecare producator agricol sa aiba acces la finantare, pentru ca sunt si unele cerinţe pe care nu putem sa le depasim. Dar cu mult mai multa lume a beneficiat anul trecut decit in alti ani.

Europa Liberă: Se zice ca ajutoarele vin la primărie: ingrăşăminte, motorină, seminţe de griu – şi nu mai ajung la destinatar...

Vasile Bumacov:
Nu este asa o modalitate de subventionare. Noi anul trecut am creat Agentia de Interventii si Plati in Agricultura. Totul este facut prin Agentia de Plăţi. La inceputul anului noi mergem in localitatile din majoritatea raioanelor, chiar prin toate raioanele, unde scolarizam agricultorii despre cum pot accesa subventiile.

Europa Liberă: Unii fermieri spun ca avem o agricultura la pământ.

Vasile Bumacov:
In fiecare vineri eu sunt minim in 2 raioane si discut cu lumea. Agricultura noastra nu este la pământ. Se modernizează. O sa vedem vineri la prezentarea proiectului 2KR ce tehnica agricolă procura deja majoritatea intreprinderilor agricole care sunt performante. Vine o generatie noua, cu cunostinte noi, care abordeaza agricultura ca o afacere, nu pur si simplu ca pe un colhoz sau oricare alta intreprindere. Cat despre ştiinţa agricolă, noi de 1 an de zile lucram la un proiect de modernizare si restructurare a stiintei agricole. Ceea ce se intampla astazi este un dezastru. Curind veti afla despre aceasta idee, cand o vom lansa.

Vreau sa va spun inca o data ca 52 la suta din exporturile tarii noastre sunt produse de origine agricolă. Acum este un deficit de graunte si peste hotare, dar si in interiorul tarii. Acum cerealele nu costa 80 de bani per kilogram, asa cum era cu cativa ani in urmă. Acum se vinde cu 2 lei si 20 de bani sau chiar 3 lei, daca este grau alimentar. Iata aceste preturi la produsele agricole consideram ca vor compensa lista fondului de subventionare majorat. Mult mai mult se poate castiga prin liberalizarea pietii decit prin subventionare.

Europa Liberă: De 20 de ani, domnule Bumacov, se vorbeste despre intermediarii care jecmanesc pur si simplu, la modul cel mai obraznic, cumparatorul si producatorul. Si aproape ca nimic nu se intreprinde de catre guvernanti.

Vasile Bumacov:
Atunci cand nu exista concurenta intre acesti monopolisti, intr-adevar acest lucru se intampla. Dar sa stiti ca nicio tara din lume nu scapa de intermediari. Pur si simplu in tarile civilizate si intermediarii sunt civilizati. Au un profit normal, asa ca si producatorul agricol sa poata exista. Cu parere de rau, la noi această problemă persistă. De aceea si ne-am pus scopul sa creăm această piaţă agricolă angro la marginea Chisinaului, unde sa poata intra fiecare producator agricol cu marfa lui, ca sa nu fie tot timpul comercializata prin intermediari.

Europa Liberă: Dvs. sunteti de acord ca fermierilor nu le ajunge o mentalitate de antreprenoriat sau ca majoritatea din ei sunt deprinsi cu mentalitate de colhoz unde unicul cumparator era statul si o idee noua este privita altfel?

Vasile Bumacov:
Eu as spune putin invers. Deja majoritatea au mentalitate normală. Doar o parte au ramas cu mentalitatea veche, care stau cu marfa de jumate de an si se intreabă de ce nimeni nu vine la ei sa le ia productia. Aceasta a fost mentalitatea presedintilor de colhoz, care asteptau sa se faca coada la usa lor. Si daca vroia – vindea marfa, daca nu – se impotrivea.

Europa Liberă: Daca revenim la subvenii, guvernul si-a spus cuvantul, proiectul Bugetului de stat a ajuns in Parlament? Va ramane aceasta suma de 500 de milioane lei?

Vasile Bumacov:
Acolo vor discuta deputatii despre posibilitatile bugetului. Noi ce am putut, aceea am lăsat.

Europa Liberă: Deci mai mult nu s-a putut, pentru ca UniAgroProiect considera ca din aceste 250 de milioane o anumita suma trebuie sa fie destinata compensarii partiale a procurarii tehnicii agricole si echipamentelor de irigare, dar e prea putin. Ei au cerut 1 miliard.

Vasile Bumacov:
Noi mai avem datorii de anul trecut. Deci nu este atit de simplu. Dar va spun ca voi lucra activ ca sa atrag surse internationale pentru a compensa acest deficit, pentru a gasi si alte modalitati de sustinere a producatorilor agricoli.
XS
SM
MD
LG