Linkuri accesibilitate

Alegerile locale din 12 regiuni ale Rusiei


Rezultatele preliminare arată că partidul premierului Vladimir Putin, Rusia Unită, conduce în toate cele 12 regiuni.


În Rusia, partidul premierului Vladimir Putin, Rusia Unită este lider în majoritatea regiunilor unde au avut loc duminică alegeri locale, despre care mulţi observatori spun că au fost însoţite de fraude. Alegerile în 12 regiuni ale Rusiei au fost un ultim test important înaintea scrutinelor parlamentar aşteptat în decembrie şi cel prezidenţial de la începutul anului viitor.

Principalul rival al Rusiei Unite este Partidul Comunist din Rusia, iar competiţia cea mai strânsă a avut loc în regiunile cele mai sărace, între ele Tver şi Kirov. Rezultatele preliminare arată că partidul premierului Vladimir Putin conduce în toate cele 12 regiuni unde au avut loc alegeri pentru parlamentele regionale.

Comuniştii şi alţi politicieni din opoziţie acuză Rusia Unită că ar fi avut o campanie murdară şi că ar fi fraudat alegerile cu ajutorul autorităţilor electorale. Partidul puterii dezminte acuzaţiile, dar numeroase semnale despre încălcări au venit şi din partea unor observatori independenţi ca asociaţia Golos. Directorul ei, Grigori Melikilianţ a declarat serviciului rus al postului nostru de radio că încălcările, de la votul multiplu, la cumpărarea alegătorilor, nu au fost surprinzătoare:

Melikilianţ atrage atenţia asupra altul lucru, anume că la aceste alegeri au avut loc presiuni, dacă nu nemaiîntâlnite, atunci foarte puternice asupra celor care încearcă să monitorizeze scrutinul în cel mai onest mod – observatorii independenţi, inclusiv din partea asociaţiei Golos. Asociaţia spune că dispune de înregistrări audio în care studenţii angajaţi ca observatori fie sunt mituiţi fie ameninţaţi pentru a-i face să renunţe la monitorizare.

În timp ce Golos spune că a primit sute de plângeri despre încălcări, Comisia Electorală Centrală spune că la autorităţi au ajuns mult mai puţine.

La alegerile locale parţiale de duminică au înaintat candidaţi patru partide parlamentare – în afară de Rusia Unită şi Partidul Comunist, au participat Liberal-Democraţii lui Vladimir Jirinovski şi Partidul Rusia Justă. Opoziţia liberală de centru-dreapta fără reprezentare parlamentară a participat, prin partidul „Iabloko”, la localele de duminică în doar câteva regiuni.

În timp ce opoziţia spune că alegerile au fost falsificate, liderii Rusiei Unite spun că partidul rămâne puternic pentru multă vreme înainte. „Rezultatele ne arată că sistemul politic din ţara noastră lucrează spre binele alegătorilor şi că ei au încredere în acest sistem”, a spus speakerul Dumei de Stat din partea Rusiei Unite, Boris Grâzlov.

Într-o declaraţie televizată, Gârzlov le-a mulţumit alegătorilor pentru sprijinul arătat autorităţilor, preşedintelui ţării şi liderului Rusiei Unite, Vladimir Putin. Criticii îl acuză pe premierul Putin, care a fost preşedinte al Rusiei timp de opt ani, de derapaje de la democraţie şi suprimarea opoziţiei, în timp ce despre retorica reformatoare a succesorului său, Dmitri Medvedev spun că nu a adus vreo schimbare reală în ţara cu 142 de milioane de locuitori.

Cei doi au spus de mai multe ori că unul dintre ei va candida din nou la alegerile prezidenţiale, aşteptate peste un an, dar că vor decide mai târziu cine anume – o atitudine despre care ultimul preşedinte sovietic, Mihai Gorbaciov spune că este plină de aroganţă şi că perverteşte democraţia.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG