Linkuri accesibilitate

Drepturile minorităților sexuale și adversarii fundamentaliști


Scott Lively (screenshot CurrentTV)
Scott Lively (screenshot CurrentTV)

Pastorul Scott Lively și-a expus și în Moldova teoriile care sunt total opuse științei medicale.


De câteva săptămâni, în dezbaterea despre legea anti-discriminare este implicat şi un pastor evanghelic din Statele Unite, pe nume Scott Lively. El a vizitat Chişinăul ca să încurajeze adversarii legii, în frunte cu organizaţiile Moldova Creştină şi Pro Familia.

Vicepreşedintele acesteia din urmă, Vitalie Marian, se declară mulţumit de colaborarea cu Lively. „Chiar suntem mulţimiţi pentru prezenţa lui în Republica Moldova şi pentru ceea ce a vorbit, pentru ceea ce a discutat cu oamenii.”

Ce a vorbit Lively cu oamenii la Chişinău ne-a spus el însuşi, după întoarcerea în Statele Unite: „O lege antidiscriminare bazată pe orientarea sexuală este sămânţa care cuprinde întregul copac al agendei politice homosexuale cu toate fructele sale otrăvite. Dacă accepţi o lege antidiscriminare, pui de fapt puterea legală şi a guvernării în mâinile activiştilor gay şi îi faci pe oameni să accepte criminalii homosexuali.”

Scott Lively conduce mai multe organizaţii de apărarea familiei din Statele Unite şi este co-autorul cărţii „Zvastica roz”, în care susţine că liderii Germaniei hitleriste erau homosexuali, iar Holocaustul este implicit opera lor.

Teoria nu este luată în serios de nici un istoric, iar una din organizaţiile lui Lively, Abiding Truth Ministries, figurează în lista aşa-numitelor „grupări ale urii”, alcătuită de organizaţia pentru drepturile omului „Southern Poverty Law Center” din Atlanta.

Părerile lui Scott Lively despre minorităţile sexuale au devenit mai cunoscute pe plan internaţional când şi-a oferit sprjinul militanţilor anti-gay dintr-una din cele mai sărace ţări africane, Uganda.

În primăvara anului 2009, pastorul Martin Ssempa şi parlamentarul David Bahati promovau prin predici, mitinguri şi marşuri introducerea unor pedepse mai dure împotriva homosexualităţii, care era deja interzisă în Uganda.

Iar Scott Lively şi alţi doi misionari americani şi-au oferit ajutorul. În aceasta calitate, au devenit apoi şi eroii unui film documentar numit „Misionarii urii”.

Autoarea lui, Mariana van Zeller, corespondenta televiziunii americane Current TV-Vanguard, spune că pentru activişti de felul lui Scott Lively Uganda şi alte ţări sărace sunt un teren fertil: „Multe din opiniile lui Lively şi altora ca el au fost complete discreditate în Statele Unite. Dar când Lively şi alţii merg în ţări ca Uganda, sunt trataţi ca nişte vedete, ca nişte stele ale muzicii rock”.

În Uganda, Lively a organizat o conferinţă de trei zile la care a invitat politicieni şi preoţi. La câteva săptămâni după aceea, adversarii comunităţii gay şi-au publicat proiectul de lege. El prevedea pedeapsa cu închisoare pe viaţă pentru homosexualitate, iar pentru „delicte repetate”, pedeapsa cu moartea. Prin aceeaşi lege, cetăţenii ar fi fost obligaţi să informeze autorităţile despre homosexuali, în caz contrar riscând ei înşişi să facă închisoare.

După publicarea legii, cei trei misionari americani, inclusiv Scott Lively, s-au distanţat de ea, obiectând în privinţa pedepsei capitale. Activiştii pentru drepturile omului din Uganda spun însă că distanţarea a venit prea târziu.

Mariana van Zeller îşi aminteşte că toţi membrii comunităţii gay din Uganda cu care a stat de vorbă au indicat ca moment decisiv pentru radicalizarea legii anti-gay conferinţa organizată de Lively.

Uganda depinde aproape total de ajutorul umanitar din străinătate, iar asta i-a salvat pe homosexuali. Guvernele din mai multe ţări donatoare, în frunte cu Suedia şi Statele Unite, au avertizat Uganda că adoptarea legii ar duce la tăierea ajutoarelor. Iar la Washington, secretarul de stat Hillary Clinton şi preşedintele Barack Obama au vorbit limpede împotriva legii, pe care Obama a numit-o „odioasă”.

La Chişinău Scott Lively nu a promovat ca în Uganda criminalizarea homosexualităţii, ci respingerea legii antidiscriminare.

Înaintea vizitei lui, Coaliţia Nediscriminare, care avea cunoştinţă de activităţile lui Lively în Uganda, a avertizat autorităţile în privinţa vederilor radicale ale americanului, aşa cum ne-a spus Iulia Marcinschi. „De la ministerul educaţiei am primit chiar şi un răspuns că vor fi atenţionate toate instituţiile de învăţământ. De la unele instituţii, de pildă ULIM, ni s-a spus că nu va avea lecţii acolo”.

Scott Lively nu este primul militant anti-gay de peste ocean care vizitează Moldova. Angela Frolov, de la asociaţia GenderDoc-M, îşi aminteşte de alt oaspete radical din ultimii ani: Paul Cameron, promotor al „lecuirii” homosexualităţii: „Cu domnul Cameron au avut prelegeri şi pentru studenţii de la universitate, nouă fiindu-ne închis drumul, ca să venim cu contra-argumente”.

Institutul de Sexologie de la Praga, fondat în anul 1921, este cel mai vechi de acest fel din lume. Preşedintele lui, doctor-academician Jaroslav Zverina, se miră sincer că în ziua de astăzi teorii ca acelea promovate de Lively sau Cameron mai pot interesa pe cineva. „Homosexualitatea nu este nici modă, nici opţiune. Este o trăsătură a fiinţei umane, a organismului, a individului.” – spune Zverina.

Ce-ar face doctorul Zverina dacă Cameron sau Lively ar veni să ţină prelegeri studenţilor săi?

Jaroslav Zverina: „Cu siguranţă nu i-am lăsa să ţină prelegeri la facultatea noastră, pentru că noi considerăm asemenea teorii drept neprofesioniste. Sunt opinii total opuse ştiinţei medicale. Dar dacă vor neapărat să ţină prelegeri sau predici, poate găsesc şi la noi de pildă asociaţii religioase, în fond avem libertatea cuvântului. Poate i-ar primi şi vreo facultate de filozofie, nu ştiu, în calitate de curiozităţi, dar cu siguranţă la Praga s-ar confrunta cu o rezistenţă destul de mare a opiniei publice şi mai ales a cercurilor ştiinţifice. În Cehia nu sunt mulţi partizani ai „vindecării” homosexualităţii, ai restrângerii drepturilor homosexualilor. La noi aşa ceva nu mai e la modă.”
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG