Linkuri accesibilitate

Fiecare tînăr pe care îl educăm este un om pe care îl cîștigăm



În Cehia de mult timp decurg largi discuţii publice pe tema reformelor din învăţămînt. Ideea principală este micşorarea fluxului de studenţi, punîndu-se accent pe îmbunătăţirea calităţii studiilor. De asemenea, se urmăreşte instituirea unui examen unic de absolvire a liceelor, rezultatele căruia să fie luate în calcul la admiterea la facultate. Aceste discuţii deseori stîrnesc reacţii de protest din partea tinerilor, pentru că ei nu sunt de acord cu aceste reforme, şi nu vor ca toţi să aibă de dat matematica pentru ca să obţină „Maturita” - diploma examenului de bacalaureat în Cehia.

Cred că şi în Republica Moldova discuţiile privind reforma din învăţămînt ar trebui să devină o temă de discuţie publică, pentru că dacă ne amintim bine aceasta a fost una din condiţiile impuse şi de FMI. Părerea mea este că învăţămîntul ar trebui să devină mai flexibil, astfel încît să răspundă întotdeauna cererii de pe piaţa forţei de muncă. Iar reformele în învăţămînt nu ar trebui să se reducă la micşorarea fluxului de studenţi, aşa cum procedează uneori guvernul prin stabilirea cotelor de studenţi care pot să meargă la studii prin contract. Toţi tinerii ar trebui să aibă şansa de a obţine studii superioare.

În Suedia, spre exemplu, tinerii nici nu se grăbesc după liceu să meargă la universitate. Ei preferă să lucreze vreo 2-3 ani, să „pipăie” bine piaţa forţei de muncă şi după aceasta decid unde să-şi continuie studiile. Cred că este foarte deştept modul în care procedează suedezii şi poate că şi tinerii noştri ar trebui să nu se grăbească la universitate, să urmeze o specialitate de care nu sunt siguri că le va oferi o perspectivă în viitor. Timpul în tinereţe costă foarte scump şi dacă nu ştim să-l investim în „acţiuni” diversificate, atunci riscăm să pierdem, dacă mizăm orbeşte doar pe studii.

Ideal ar fi ca universităţile să ofere cît mai multe programe de studiu part-time, astfel încît tinerii să aibă posibillitatea de a munci în timpul studiilor. Doar aşa, fiind conectaţi direct la piaţa forţei de muncă, studenţii se vor putea orienta mai bine şi vor şti spre care specialităţi să-şi îndrepte atenţia.
XS
SM
MD
LG