Linkuri accesibilitate

Vlad Filat și Serafim Urechean anunță fuziunea PLD și AMN


Vlad Filat și Serafim Urechean anunță fuziunea partidelor pe care le conduc
Vlad Filat și Serafim Urechean anunță fuziunea partidelor pe care le conduc

Critici în rîndul unor lideri locali AMN care susțin că a fost încălcat principiul democrației interne din partid.

Liderii celor două formaţiuni, Serafim Urechean şi Vlad Filat au explicat că îşi unesc partidele pentru că sunt compatibile atât doctrinar, cât şi din punctul de vedere al relaţiilor interpersonale.

Serafim Urechean a afirmat totuşi că, în primul rând, această alipire va însemna crearea unei forţe puternice democratice şi anticomuniste în localele din această vară.

Serafim Urechean: “Să fim realişti - ce avem noi de împărţit? E clar că lupta decisivă se va da între comunişti şi PLDM şi, având aceleaşi doctrine, eu şi colegii mei am considerat că să întindem această plapumă nu are sens. Pe urmă, avem acelaşi electorat, care a aşteptat de la noi o consolidare.”

Iar liderul PLD Vlad Filat afirmă că un asemenea proiect de fuzionare demostrează maturitatea politică a celor două formaţiuni.

Vlad Filat: „Nu a fost o decizie uşoară pentru AMN care a jucat un rol important pe scena politică din RM. Îi mulţumesc şi îl felicit pe domnul Urechean pentru această decizie care sper să fie un exemplu pentru alte partide.”

Urechean susţine că fuziunea ar reflecta, în mare parte, şi doleanţele liderilor locali ai AMN. Pe de altă parte, unii dintre ei critică modul în care a fost luată această decizie, spunând că ar fi fost încălcat principiul democraţiei interne din partid. S-a invocat şi faptul că fuzionarea s-ar fi produs târziu, când partidul este într-un declin prea pronunţat pentru a-şi putea negocia o poziţie avantajoasă în cadrul noii formaţiuni.

Iată ce a declarat Europei Libere liderul organizaţiei teritoriale Ştefan Vodă a AMN, Anatol Zavalişco: “Trebuiau să fie petrecute conferinţele raioanale şi de primit o decizie mai largă, mai democratică. Da aşa a hotărât Urechean şi cu câţiva oameni din anturajul lui. Eu socot că numai el a câştigat. Şi îmi pare rău că ne-a vândut partidul. Eu socot că RM o să ducă încă o lipsă foarte mare de un aşa partid ca AMN. Care funcţiona ca o balanţă. Ca oamenii care au probleme în alte partide să-şi găsescă un refugiu.”

Urmare a acestor disensiuni, unele structuri locale ale AMN ar putea înclina spre alipirea la alte partide, ca de exemplu PDM. L-am întrebat pe democratul Dumitru Diacov dacă există o astfel de probabilitate:

Dumitru Diacov: “Nu vreau să speculez, dar e clar că nu există unanimitate în AMN referitor la această fuziune. Dacă într-o localitate oarecare va exista un candidat puternic din partea PLD si unul – din partea AMN, e clar ca PLD il va sustine pe al lor. Si atunci oamenii sunt nevoiti sa caute alte partide care sa-i sustina. Dar o să ne gândim în fiecare caz aparte.”

AMN urmează să supună decizia de fuzionare cu cel mai puternic partid din alianţa de guvernare şi votului în congresul formaţiunii. Anterior, un alt partid din alianţă, PL-ul condus de Mihai Ghimpu, a decis să fuzioneze cu o formaţiune extraparlamentară, MAE condusă de Veaceslav Untilă. O fuziune la fel motivată prin nevoia consolidării dreptei înainte de alegerile locale din vara curentă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG