Linkuri accesibilitate

Transportatorii bulgari exasperați de scumpirea carburanților


Nemulțumirea se îndreaptă împotrivă proprietarilor singurei rafinării bulgare – „Lukoil” din Burgas.

Protestul național împotrivă scumpirii carburanților, organizat prin Facebook, a continuat azi cu participarea transportatorilor auto. Câteva sute de camioane și autobuze au blocat benzinăriile și au îngreunat circulația în orașe și pe unele drumuri naționale.

Ieri, coloane formate din sute de autoturisme au trecut cu viteză mică, claxonând, prin 24 de orașe bulgare. La Sofia, Plovdiv și Varna numărul participanților a depășit câteva mii. Protestatarii au blocat timp de câteva ore benzinăriile prin cumpărarea repetată a unor cantități mici de benzină sau motorină, și folosirea de fiecare dată a tuturor serviciilor gratuite. Automobiliștii cer reducerea TVA-ului la produsele petroliere de la 20 la 12 procente și stabilirea unor limite la adaosul comercial. Ei afirmă că prețul motorinei în Bulgaria – 1,32 de euro, este mai mare de cel din alte țări din Uniunea europeană, la un nivel al salariilor și pensiilor de 5-10 ori mai mic.

Nemulțumirea este îndreptată împotrivă proprietarilor singurei rafinării bulgare – „Lukoil” din Burgas. Ilian Filipov, președinte al uneia din cele mai mari companii bulgare de transport internațional, afirmă în paginile cotianului „Trud”, că scumpirea în Bulgaria este rezultatul unei specule absolute și guvernul este tras pe sfoară de monopolistul „Lukoil”. Spre deosebire de rafinăriile europene în care adausul comercial este între 7 și 29 de dolari la mia de litri, cel practicat de „Lukoil” depășește 200 de dolari. Așa la un nivel al accizelor mai mic decât cel în celelalte țări membre se formează un preț mai mare.

Unii experți afirmă că dacă accizele ar fi fost egale cu media europeană, prețul unui litru de motorina în Bulgaria ar depăși 2,20 de euro. Premierul Boiko Borisov însă i-a sfătuit pe protestatari să-și adreseze nemulțumirea liderului libian Gadaffi.

Supus unor tot mai puternice presiuni, guvernul a promis totuși că va încerca să reducă la minimum efectele scumpirii. Comisia de stat anti-monopol va verifica informațiile privind existență, pe piața carburanților, a unui cartel neformal care împinge prețurile în sus.

Politigraf

XS
SM
MD
LG