Linkuri accesibilitate

Președintele Băsescu oferă opoziției un tîrg sui generis


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Schimbarea constituției în schimbul plecării sale din funcție înainte de 2014.

Presedintele roman Traian Basescu pregateste o premiera autohtona, daca nu chiar una europeana: este dispus sa-si dea demisia din functie, daca se va schimba constitutia in asa fel incit alegerile parlamentare sa se suprapuna din nou cu cele prezidentiale asa cum se intimpla pina in 2004. Dupa aceasta data cele doua tipuri de scrutin s-au decalat fiindca seful statului are un mandat de cinci ani, in vreme ce parlamentul are doar unul de patru ani. Practic, potrivit calendarului electoral, incepind de anul viitor Romania este nevoita sa organizeze alegeri din doi in doi ani, fiindca scrutinul parlamentar nu se mai suprapune peste cel prezidential. Astfel in 2008 au fost alegeri locale si generale, in 2009 au fost alegeri prezidentiale. Romania va avea anul viitor, in 2012 alegeri generale, iar in 2014 prezidentiale si in 2016 din nou parlamentare si tot asa. Acest ciclu este nu doar extrem de costisitor, dar implica si o
anumita instabilitate. In plus costurile nu sint numai cele de organizare, ci mai cu seama cele care tin de relaxarea politicilor economice care duc la dezechilibre repetate: este vorba despre generozitatea partidelor de guvernamint, care fara exceptie fac tot felul de cadouri inainte de alegeri: maresc salariile sau pensiile, reduc pretul medicamentelor care se compenseaza si cheltuie o gramada de bani in localitatile unde sint primari oamenii respectivului partid.

Traian Basescu este primul sef de stat roman care a beneficiat de aceasta decalare a alegerilor parlamentare de cele prezidentiale si a inteles pe propria lui piele idiosincraziile acestui sistem. De pilda Traian Basescu ar risca sa fie suspendat dupa 2012 daca partidul din care provine, PDL, nu mai cistiga alegerile, fiindca opozitia vrea sa-si asigure linistea si coerenta cu un presedinte care sa o reprezinte.

Deocamdata presedintele roman a vorbit doar despre eventualitatea de a-si micsora mandatul cu un an, numai ca ar fi nevoie de doi ani pentru a pleca anul viitor odata cu partidul sau. De fapt Traian Basescu le propune partidelor din opozitie un tirg: schimbarea constitutiei in schimbul plecarii sale din functie inainte de 2014 cind este termenul. Noua consititutie pe care o vrea presedintele roman ar trebui sa clarifice daca regimul autothon va fi unul prezidential sau unul parlamentar, sa limiteze deficitul bugetar la 3 la suta si fireste sa alinieze scrutinul parlamentar cu cel prezidential.
XS
SM
MD
LG