Linkuri accesibilitate

One World Romania, ediția a IV-a: „o lume minunată!?”


Secțiunile festivalului: „Ce ai face pentru bani”, „Orașe în criză”, „Violența ca acasă”, „Intoleranța noastră cea de toate zilele”, „Cum se (re)scrie istoria”, „Eroi fără glorie”.


25 de invitati, 6 sectiuni, 37 de filme, si tot atitea dezbateri cu public – iata pe scurt ce ofera a patra editie a festivalului international de filme documentare dedicate drepturilor omului „One World Romania”.

Inspirat din festivalul cu acelasi nume care se desfasoara chiar in aceste zile la Praga, „One World Romania” isi invita spectatorii sa reflecteze, sa priveasca si sa dezbata asupra situatiei drepturilor omului si despre ce mai inseamna acestea in lumea moderna.

Pe langa discutiile din cinematografe, editia din acest an gazduieste si cinci dezbateri speciale in colaborare cu ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer: „Buna guvernare in orase disperate”, „Avocatul eroilor sau al diavolului”, „Orasele disperate au nevoie de imagini”, „Televiziunea, puterea si poporul” si „Documentaristul, intre ciocanul intolerantei si nicovala obiectivitatii”.Filmele sint impartite pe sectiuni: „Ce ai face pentru bani”, „Orase in criza”, „Violenta ca acasa”, „Intoleranta noastra cea de toate zilele”, „Cum se (re)scrie istoria”, si „Eroi fara glorie”.

Festivalul este organizat sub inaltul patronaj al fostului dizident anticomunist si fost presedinte al Cehiei Vaclav Havel, al ministrului roman al culturii Kelemen Hunor, al sefului diplomatiei cehe Karel Schwarzenberg, ai al fostului dizident anticommunist roman Radu Filipescu.

Citam din mesajul adresat festivalului de Radu Filipescu: „Ce inseamna drepturile omului pentru cei care – in 2010, in citeva sondaje – au afirmat ca regreta perioada comunismului? Sint drepturi ale omului care ne-au fost refuzate timp de 45 de ani; acum le avem, dar poate nu le apreciem si nu le valorificam.”

Directorul editiei din acest an a festivalului „One World Romania” este regizorul Alexandru Solomon. Lucian Stefanescu l-a intrebat la ce bun un asemenea festival, azi, in Romania.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG