Linkuri accesibilitate

Ministrul economiei despre convorbirile de la Moscova


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Valeriu Lazăr: În domeniul energetic, avem de clarificat ce facem cu datoriile istorice care destabilizează compania comună „Moldova-Gaz”.










Europa Liberă: La Moscova ati vorbit despre avantajele cooperarii economice moldo-ruse. Care e viitorul acestei colaborari?

Lazăr: “Astăzi ne-am punctat o agendă ambiţioasă pentru perioada care urmează. După insistenţile noastre şi după deschiderea lor este operaţională a doua trecere pentru vinurile moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse, trecerea de la St. Petersburg”.

Europa Liberă: În ultimile zile se vorbea încă despre 19 loturi de vin din Moldova interzise în Federaţia Rusă. Un nou embargo?

Valeriu Lazăr: “Categoric nu putem vorbi despre un nou embargo. Dacă chiar raportăm acele 19 partide, sunt nişte momente să le zic-aşa “cotidiene”. Categoric nu putem vorbi despre un embargo. Partea rusă ne-a asigurat că preocuparea noastră comună este calitatea acestor produse, ceea ce este în primul rând în interesul nostru”.

O agendă ambițioasă la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dle vicepremier, aţi vorbit cumva şi despre achiziţia gazelor de către „Moldova-Gaz” de la „Gazprom”?

Valeriu Lazăr: “Am convenit că ne vom preocupa din timp de negocieri, fiindcă anul 2011 este ultimul an de acţiune al contractului pe cinci ani semnat anterior, respectiv ne-am propus ca „Moldova-Gaz” în calitate de agent-cumpărător din Republica Moldova, respectiv „Gazprom”-ul în calitate de vânzător, cât mai repede posibil să înceapă aceaste negocieri. La nivel de guverne noi vom purta dialog nu vizavi de contractul de vânzare-cumpărare, dar vizavi de cadrul de relaţii în domeniul respectiv, fiindcă noi avem de clarificat cu colegii din Federaţia Rusă ce facem cu datoriile istorice care presează şi stabilitatea economică a întreprinderii comune care este „Moldova-Gaz” şi, de fapt, ne-am propus să explorăm şi alte posibilităţi de colaborare în domeniul de gaze şi în domeniul energetic”.

Europa Liberă: Dle Lazăr, există şanse ca Republica Moldova să importe gaze mai ieftine din Rusia?

Valeriu Lazăr: “Nu este subiectul de discuţii la nivel de guverne care va fi acest tarif. Până la urmă este subiect de discuţii fiindcă, până la urmă, este subiect de discuţie dintre doi agenţi economici. Sigur că partea moldovenească este interesată ca preţul gazului să fie unul suportabil, să nu avem majorare. Din momentul în care deja am ajuns la preţul mediu european, nu ar exista temei pentru o majorare anumită, dar deja urmăm media europeană care la rândul ei depinde nu atât de relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, dar depinde de cotaţia ţiţeiului, de evoluţia altor produse energetice. Politica tarifară în acest domeniu este decuplată de la relaţiile noastre de nivel politic. Sunt relaţii pur comerciale”

Europa Liberă: Şedinţa de astăzi a vizat şi colaborarea în complexul energetic?

Valeriu Lazăr: “Am dat curs interesului manifestat de partea rusă fiindcă concernul de stat rus InterRaoes este proprietarul staţiei de la Cuciurgan, care pe parcursul ultimului an a asigurat sută la sută piaţa internă cu energie electrică, ei şi-au manifestat interesul pentru a continua această colaborare. Recunosc că avem şi noi acest interes dar în egală măsură i-am informat că piaţa în Republica Moldova este liberalizată, ceea ce ar însemna că deja noi nu putem lua un angajament ferm ca şi guvern, fiindcă 70 la sută din această piaţă este asigurată de o companie privată care este Union Fenosa. Noi, în calitate de acţionari la Energocom care cumpără 30 la sută sigur că vom fi prinşi în acest proces, dar ei deja trebuie să discute, să poarte negocieri comerciale şi cu Union Fenosa. Asta este specificul pieţii din Republica Moldova, este una liberalizată şi am dat această informaţie partenerilor din Federaţia Rusă. Adică asta înseamnă: „oameni buni sunteţi bine veniţi în această piaţă ca şi alt operator dar trebuie să negociaţi contractele cu cei care cumpără, în cazul dat spuneam 70 la sută Union Fenosa, 30 la sută este compania de stat Energocom”

Europa Liberă: După vizita pe care dl Kaminski aşa zisul preşedinte al parlamentului de la Tiraspol o efectuase la Moscova, lui i s-a promis din partea Federaţiei Ruse că experţii ruşi vor elabora un program de dezvoltare economică a regiunii transnistrene până în 2025. Ce părere aveţi?

Valeriu Lazăr: “Mi se pare absolut firesc ca relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova, inclusiv cu una dintre regiunile ţării noastre, să aibă loc în contextul relaţiilor la nivel Moscova-Chişinău. Mi se pare că aşa ar fi corect. Deşi pe partea de conţinut este absolut firesc ca această regiune să beneficieze de tot suportul din partea partenerilor noştri, dar să fie realizat într-un context care nu ar evita Chişinăul”.
XS
SM
MD
LG