Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton nu va mai conduce diplomația americană într-un al doilea mandat Obama


Hillary Clinton cu președintele interimar tunisian Foued Mebazaa
Hillary Clinton cu președintele interimar tunisian Foued Mebazaa

O decizie, se spune, în legatură cu o stare de oboseală generată de șirul nesfirșit de crize, cu care secretarul de stat este confruntată.


Recent secretarul de stat, Hillary Clinton a anuntat ca nu va ramine in post, intr-un al doilea mandat al lui Barack Obama, daca presedintele cistiga anul viitor. Este acesta un gest de nemultumire sau pur si simplu nevoia de a schimba decorul? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pentru cei apropiati secretarului de stat, acest anunt nu e aparent, o surpriza. Observatori politici considera ca aceasta decizie, anuntata acum, ar putea sa nu fie total detasata de politica, pe fondul disputelor interne, din administratia Obama, cu privire la o interventie in Libia. Hillary Clinton crede ca trebuie intervenit pentru a pune capat regimului Qadhafi si a proteja civilii. Aceasta pozitie a fost validata in urma cu citeva ore, cind, la cererea Statelor Unite, Consiliul de Securitate a aprobat o masura care autorizeaza toate masurile necesare pentru protejarea civililor libieni, inclusiv o zona de non-survol.

Ambasadorul american la ONU, Susan Rice a declarat ca aceasta autorizatie include si posibile atacuri impotriva fortelor guvernamentale libiene, care acum ameninta pozitiile insurgentilor, din estul tarii. Persoane apropiate de secretarul de stat sustin ca doamna Clinton nu a incercat sa trimita un mesaj presedintelui Obama atunci cind a anuntat la CNN ca nu va conduce diplomatia americana, intr-un al doilea mandat Obama. Aceleasi surse spun ca decizia are mai curind legatura cu o stare de oboseala generata de sirul nesfirsit de crize, cu care secretarul de stat este confruntata.

Daca este sa privim la doar ultima saptamina, ea a fost marcata aproape zi de zi, de escale diplomatice tensionate si momente de tensiune. Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, P. J. Crowley a fost nevoit sa demisioneze dupa ce criticase public tratamentul aplicat de Pentagon, lui Bradley Manning, militar suspectat ca ar fi fost sursa multora dintre scurgerile de informatii publicate de WikiLeaks.

Apoi, secretarul de stat s-a deplasat in Franta si in Africa de Nord. Acolo - un alt moment tensionat cind anumiti militanti pro-democratie din Egipt nu au parut sa primeasca vizita cu entuziasm. „E obosita - inca ii place ce face - dar e obosita”—a declarat un prieten al familiei Clinton. Surse arata ca Hillary Clinton inca se simte ca un intrus in cercul apropiat al presedintelui Obama, fostul ei rival la ultimele prezidentiale.

Hillary Clinton are planuri de viitor in afara guvernului: sa-si scrie memoriile, sa predea, poate sa deschida o fundatie pentru promovarea drepturilor femeilor. Deocamdata Clinton este decisa sa nu permita in Libia, masacrarea populatiei civile pe care sotul ei, fostul presedinte Clinton nu a putut-o impiedica in Ruanda.
XS
SM
MD
LG