Linkuri accesibilitate

Fukushima: avarie de gradul 5 din 7 posibile


Directorul Agenţiei ONU pentru energie atomica, Yukiya Amano: „Considerăm accidentul drept unul foarte grav.”


Agenţia Japoneză pentru Securitate Nucleară a ridicat nivelul de periculozitate al accidentului de la centrala de la Fukushima la gradul 5, acelaşi ca pentru accidentul nuclear din 1979 de la Three – Mile Island ceea ce se poate traduce printr-un accident cu consecinţe severe.

Muncitorii de la centrala japoneză luptă „contra cronometru” pentru a stabiliza situatia şi pentru a repune în funcţiune sistemele de racire ale celor 6 reactoare. Preşedintele Agenţiei ONU pentru energie atomica, Yukiya Amano care se află în Japonia a vorbit despre un accident extrem de grav: „Considerăm accidentul drept unul foarte serios. Comunitatea internaţională este extrem de îngrijorată şi este important să colaborăm în modul de abordare."

Unii experti internaţionali în energie atomică, precum John Price de la Universitatea Monash din Australia, citat de Agentia France Presse cred că există multe avarii şi că personalul de la centrală nu a reuşit pînă acum să controleze eficient întregul sistem.

Poliţia a anunţat că numărul morţilor de pe urma cutremurului de vinerea trecută şi a valurilor tsunami a ajuns la peste 6500 şi al persoanelor dispărute depăşeşte 10000.

Companiile multinaţionale din Japonia îşi repatriază salariaţii, guvernele din Marea Britanie, Franţa, Germania, Australia, Noua Zeelandă i-au sfătuit pe cetăţenii lor să plece din Tokio şi din partea de nord est a Japoniei.
In aeroporturile din unele capitale asiatice persoanele care vin din Japonia sunt supuse unor controale medicale pentru a li se verifica gradul de contaminare radioactivă. In Statele Unite, unii americani au început să cumpere pastile cu iod.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a dat ieri asigurări americanilor că nu există pericol radioactiv pentru nici o regiune a Statelor Unite şi că aceasta este concluzia unor experţi în energie atomică .

Autorităţile nipone spun şi ele că nivelul de radiaţii nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea celor care stau la peste 20 km distanţă de zona din jurul centralei.
Agenţia Naţiunilor Unite pentru Energie atomică a anunţat că va măsura începind de astazi gradul de radiaţii din Tokio.
XS
SM
MD
LG