Linkuri accesibilitate

Proiectia filmului “Bogota Change” la București


Festivalul de film dedicat drepturilor omului One World Romania - secțiunea Orașe în criză - documentarul Bogota Change regizat de danezul Andreas Dalsgaard


Este povestea unei transformari care parea imposibila. Bogota, cea mai neprietenoasa si periculoasa metropola a lumii, e schimbata radical de catre doi dintre primarii sai. Asta dupa ce ei i-au convins pe locuitorii capitalei columbiene cit este de important sa se implice activ in metamorfoza orasului.

Cel care a declansat schimbarea se numeste Antanas Mockus. Matematician, filosof si politician, a parasit postul de rector al Universitatii Nationale din Bogota in 1993 pentru a candida la functia de primar al capitalei. Au urmat doua mandate, unul intre 1993-1997, celalalt intre 2001-2003. Sub conducerea lui Mockus si a succesorului sau Enrique Penalosa, orasul Bogota a cunoscut o transformare spectaculoasa: rata criminalitatii a scazut cu 70 la suta, numarul accidentelor rutiere s-a injumatatit, toate locuintele au fost bransate la apa potabila (in 1993, doar 79 la suta din locuinte aveau apa de baut).



Proiectia filmului “Bogota Change” la Noul Cinematograf al Regizorului Roman din Bucuresti a fost urmata de o lunga dezbatere. Regizorul danez Andreas Dalsgaard si insusi Antanas Mockus au raspuns intrebarilor unui public curios sa afle care este reteta acestei transformari.

Aplaudat minute in sir, Antanas Mockus a explicat ca transformarea a fost posibila numai datorita dorintei oamenilor de a schimba lucrurile.

Prin competitie, creativitate - si in cele din urma din disperare - pesimismul urban initial a fost inlocuit cu speranta. Iar dupa primul an, cele citeva, putine, rezultate pozitive le-au dat indemnul sa continue, a mai spus Antanas Mockus.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG