Linkuri accesibilitate

Intervenția militară anti-Gaddafi în prima zi


Nicolas Sarkozy: „Uşile diplomaţiei vor fi din nou deschise în momentul în care Gaddafi pune capăt violenţei.”


Forţe europene şi americane participa la misiunea de a impune asupra Libiei, zona de interdicţie de survol, aprobată de Consiliul de Securitate ONU. Măsura este gândită să protejeze populaţia civilă, ameninţată de armate care i-a rămas loială colonelului Gaddafi.

Intervenţia militară a începul sîmbătă, când ministerul francez al apărării a anunţat că în jur de 20 de avioane militare se află deasupra Libiei. Între timp, premierul britanic David Cameron a confirmat că şi avioane de luptă britanice sunt în acţiune. Iar de pe vase şi submarine americane din Marea Mediterană au fost lansate peste 100 de rachete Tomahawk. Prima fază a acestei intervenţii, au precizat oficiali americani şi europene, este de a neutraliza apărarea aeriană libiană.

Cum era de aşteptat, liderul libian Gaddafi a reafirmat că nu va capitula, că va înarma toată populaţia civilă pentru a lupta împotriva unei intervenţii cu caracter „colonial”. Într-un discurs radio difuzat nu se ştie de unde, Gaddafi a declarat că a venit momentul ca fiecare libian să lupte pentru independența, onoarea şi unitatea Libiei. Gaddafi a mai declarat că 48 de persoane au fost ucise şi 150 rănite de la lansarea ofensivei occidentale. Dar informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Decizia ţărilor occidentale de a interveni pentru a impune respectarea rezoluţiei ONU a fost luată sâmbătă, la Paris, unde a avut loc o reuniunea a ţărilor pregătite să intervină în Libia. Imediat după reuniune, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat că intervenţia miliatară a început şi că ţările participante vor utiliza orice metodă pentru apăra forţele anti-guvernamentale din Bengazi, centrul opoziţiei anti-Gaddafi.

Preşedintele Sarkozy şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru revolta din Libia, pentru dorinţa libienilor de a schimba regimul: „Astăzi, intervenim în Libia, in baza rezoluţiei ONU, împreună cu aliaţii noştri pentru a apăra populaţia civilă..., pentru a le da libienilor posibilitatea de a-şi alege viitorul. [...] Uşile diplomaţiei vor fi din nou deschise în momentul în care Gaddafi pune capăt violenţei.”

Tot la Paris, secretarul de stat american Hillary Clinton a anunţat că Statele Unite vor sprijini, cu dotarea lor deosebită, eforturile aliaţilor europeni şi ale Canadei: „Vom sprijini o alianţă internaţională decisă să impună respectarea rezoluţiei ONU” - a precizat Hillary Clinton la o conferinţă de presă, unde a confirmat că avioane militare franceze sunt deja în misiune peste Libia.

La rândul său, preşedintele Barack Obama a precizat că este vorba de o „operaţiune limitată” a forţelor americane şi a ţinut să precizeze că trupe americane nu vor intra în Libia.
Obama a declarat că nimeni nu poate să stea fără să facă nimic, când un guvern îşi ameninţă proprii cetățeni. Astfel de ameninţări au consecinţe, a continuat Obama, iar voinţa comunitaţii internaţionale trebuie impusă.
XS
SM
MD
LG