Linkuri accesibilitate

Intervenția militară internațională în Libia din perspectivă americană


Actuala misiune poate fi încheiată cu succes, fără ca Muammar Qadhafi să plece de la putere.


Coalitia internationala isi continua actiunile in Libia, menite sa protejeze civili libieni de fortele colonelului, Muammar Qadhafi. Cum este privita aceasta misiune in Statele Unite ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In interventii la televiziuni americane, seful statelor majore ale armatei americane, Mike Mullen a subliniat ca misiunea in Libia e limitata, adaugind ca, in conformitate cu ordinele primite de la presedintele Obama, misiunea poate fi indeplinita chiar daca Muammar Qadhafi ramine la putere.

Amiralul Mike Mullen vorbind în programul „Meet the Press” la Washington
„Este o posibilitate”—a spus Muellen, la emisiunea „Intilnire cu Presa”. El a explicat ca misiunea e limitata si nu vizeaza indepartarea lui Qadhafi, ci punerea in aplicare a rezolutiei Consiliului de Securitate care cere protejarea civililor libieni.

Presedintele Obama a spus la rindul sau ca intelege riscurile oricarei misiuni militare, fie si una limitata. „Dar - a adaugat el - nu putem ramine indiferenti cind un dictator spune propriei populatii ca nu va avea mila si ca trupele sale isi vor intensifica atacurile in Benghazi si Misurata, unde barbati si femei, care nu au nici o vina sint amenintati cu brutalitate si moarte de catre propriul guvern”.

Experti sustin ca superioritatea militara a aliatilor este incontestabila, dar exprima temeri datorita capacitatii lui Muammar Qadhafi de a supravietui la putere, in situatii dificile. Heather Hulburt, de la un think tank washingtonian crede ca va fi mai curind ca in Kosovo decit ca la Bagdad, in 2003. Jamie Fly de la institutul conservator, „Initiativa de Politica Externa” a spus ca nu vede cum actuala misiune poate fi incheiata cu succes, fara ca Muammar Qadhafi sa plece de la putere.

Ceea ce alianta occidentala pare sa spere este ca cercul de sprijin al dictatorului se va prabusi sub presiunea atacurilor. Dar Libia este un mister, intr-o mai mare masura decit a fost cazul cu Egipt si Tunisia, unde armata i-a abandonat rapid pe lideri si a preluat initiativa. Care este situatia structurii de putere in Libia este mai putin clar. Aaron David Miller, de la Institutul Wilson este de parere ca aliatii pornesc cu ideea ca regimul libian nu va dura mult. Miller este de parere ca Franta si Marea Britanie nu s-ar fi angajat, daca credeau ca rezultatul e nesigur si procesul indelungat. Deocamdata la Casa Alba se vorbeste de o misiune limitata, in care initiativa va fi preluata curind de alte tari. Figura politica proeminenta a acestei opeatiuni este presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.
XS
SM
MD
LG