Linkuri accesibilitate

Socialiștii europeni îi cer lui Adrian Severin să se autosuspende din funcții


Adrian Severin
Adrian Severin

Eurodeputatul socialist respinge acuzațiile de corupție din Sunday Times și susține că „cineva” vrea să scape de un român influent.


Europarlamentarul roman Adrian Severin a fost obligat de conducerea socialistilor sa se autosuspende din functiile pe care le detine in partid dupa ce cotidianul britanic The Sunday Times a publicat o ancheta din care rezulta ca trei
europarlamentari, printre care si Adrian Severin, s-ar fi declarat dispusi sa-si vinda serviciile unei firme de lobby contra unor sume de pina la 100 de mii deeuro. Potrivit unor informatii din interiorul partidului, europarlamentarul roman banuit de coruptie a incercat sa-i convinga pe liderii socialisti sa aiba o atitudine de solidaritate fata de el, dar datele aparute nu au fost in favoarea sa.

Situatia lui Adrian Severin ramine incerta, mai ales ca ceilalti doi eurodeputati demascati de ancheta sub acoperire a jurnalistilor britanici si-au dat demisia din Parlamentul European. Eurodeputatul roman a fost chemat de urgenta la Bruxelles de catre liderul grupului socialistilor din legislativul european pentru explicatii, in vreme ce procurorii anticoruptie din Romania s-a autosesizat deja pe baza datelor aparute in presa.

Adrian Severin se considera nevinovat si declara ca nu vrea sa demisioneze, desi le-a trimis jurnalistilor care s-au dat drept lobbisti o factura de 12 mii de euro pentru servicii de consiliere. Premierul roman Emil Boc a spus la rindul sau ca europarlamentarul roman face „mult rau” Romaniei, iar Partidul Social Democrat ar trebui sa ia deciziile potrivite cit mai repede.

Presedintele socialistilor romani Victor Ponta a precizat astazi ca situatia in care se afla Adrian Severin este „serioasa”, iar daca acuzatiile se vor adeveri, eurodeputatul va suferi „consecintele” politice aferente. Deocamdata socialistii romani asteapta verificarile demarate de Parlamentul European si nu fac presiuni mai mari asupra colegului lor. Adrian Severin a fost mereu foarte activ la Bruxelles, de aceea sustine, ca cineva, fara sa poata spune cine, ar fi vrut sa scape de „un om incomod”, explicind ca „un roman influent” nu ar fi acceptat.

Teoria conspiratiei a fost folosita si in alte cazuri de Adrian Severin, care a fost nevoit sa demisioneze in 1997 din functia de ministru de externe, dupa ce a declarat ca trei sefi de partide din Romania, trei reprezentanti de organizatii neguvernamentale si trei reprezentanti ai unor institutii importante ale statului roman ar fi lucrat pentru servicii secrete straine. La fel ca acum, nici atunci, Adrian Severin nu a putut da nume.
XS
SM
MD
LG